Новият главен прокурор Иван Гешев коментира изявлението на президента Румен Радев, който по-рано каза, че ще инициира промени в Конституцията, свързани с правомощията и функциите на прокуратурата.

Пред журналисти Гешев каза:

„Аз съм с ясното разбиране, че прокуратурата трябва да е доста по-активна и да отговори на очакванията на българските граждани за повече справедливост. Това, което каза президентът, съзнавам в голямата си част, е очакване на повечето граждани за повече справедливост. Няма да коментирам какво ще направя, няма да коментирам приоритетите си преди да встъпя в длъжност като главен прокурор“.

И добави:

„Прокуратурата е част от съдебната власт и там й е мястото – това е мнението на почти цялата магистратстка общност. Президентът каза, че ще инициира дебат по темата за промяна на Конституцията, но не съм чул конкретно какво следва да бъде променено, защото президентът не каза”.

Той каза още:

„Прокуратурата е достатъчно отчетлива, но има накъде да се работи. Не прокуратурата е причина за всички проблеми в тази държава, както някои олигархични политици се опитват да внушат. Прокуратурата има определени проблеми, които трябва да бъдат решени, но фиксацията, че една институция е нещо лошо и трябва да се бориш с нея, е непродуктивно и се използва не в интерес на държавата, институциите, или българските граждани, а се ползва в личен интерес”.

Избраният за нов главен прокурор ясно заяви, че няма да коментира каквито и да било приоритети до встъпването в длъжност – януари следващата година.

„Едно да е ясно – главният прокурор не е недосегаем и безконтролен, но не може да решава всички въпроси. Решава го конкретният прокурор и прокуратура, която да се произнесе. Категорично смятам да развенчая мита, че главният прокурор е всевластен. Това ще го направя с обясняване на хората. Ще обясня още, че не е и пощенска кутия за сигнали от политици. За мен е по-рационално политиците да си внасят сигналите в съответната прокуратура, ако смятат, че има извършено престъпление. А не да използват главния прокурор за политическа реклама“.

Гешев признава, че и главната прокуратура има своите проблеми, но не смята да ги споделя пред медиите.

Иван Гешев се срещна тази сутрин с президента Румен Радев, но какво точно са си казали двамата не стана ясно нито от изявлението на държавния глава, нито от изказването на новия главен прокурор.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!