Голямата промяна ще е в това, че си отива моделът на труда, който дойде от началото на 20 в. В началото, 1918 г., е създадена Международната организация на труда, създаден е един модел на отношение труд-капитал, който продължава вече един век. Той си отива и това е нещото, което ако не разберем, рискуваме да изпуснем шанса си за нова конкурентоспособност.

Това посочи Иван Нейков в единадесетата част на проекта „Времето на Европа“, реализиран от департамент „Политически науки“ към Нов български университет,  в който основна тема е съобщението на Европейската комисия за 27-и май, което се казва „Следващо поколение ЕС”. В 11-тата от 12-те части, която е под наслов „Време за предприемачество“, политологът Антоний Гълъбов подпомага диалога между Иван Нейков, председател на УС на Балканския институт за социална политика,  и Радосвет Радев, председател на УС на Българската стопанска камара.

„Имаме ли обаче подготвена работна сила за тази промяна на труда в резултат на тази нова визия за Европа. Бизнесът започва да усеща едно огромно бяло петно – че в България нямаме действаща система за професионално ориентиране. Документи имаме, приказки имаме, но единственото нещо, което нямаме, е професионално ориентиране.”, заяви още Нейков.

Той  добави, че след направено проучване от Балканския институт по труда и социалната политика се установява, че във всички страни от Г-20 имат от десетилетия добре разработена система за професионално ориентиране.

„Човек си задава въпросът дали тези страни имат професионално ориентиране, защото са в Г-20 или са в Г-20, защото имат професионално ориентиране.”, допълни Нейков.

Радосвет Радев обаче припомни, че Българската стопанска камара е създател на MyCompetence, платформа за оценка на компетенциите в помощ на професионалното ориентиране.

„Най-ценното е, че MyCompetence е създадена във времето назад, но тя продължава да бъде динамична и развиваща се. Включително в нея да могат да се включат професионалните изисквания към работниците, които тепърва ще се създават като потребни на пазара на труда. Но аз съм съгласен, че пазарът на труда ще бъде наистина драматично разкъртен от тези промени.”, посочи Радосвет Радев.

Разговора гледайте във видео материала!

Припомняме, че ДЕБАТИ.бг е медиен партньор на проекта „Времето на Европа“, реализиран от департамент „Политически науки“ към Нов български университет, чиято цел е да предизвика дискусия между различни експерти по отношение на съобщението на Европейската комисия от 27-и май – „Следващо поколение ЕС”. В рамките на 7 седмици ДЕБАТИ.бг ще публикува по 2 материала всяка седмица.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук