Иван Нейков
Иван Нейков.

Предложението да се дават детски надбавки на всички родители, независимо от доходите им е несправедливо и не почива на никаква логика, освен на предизборната. Това заяви СПЕЦИАЛНО за ДЕБАТИ.БГ бившият социален министър и настоящ директор на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков.

 

„Твърдото ми мнение е, че този подход на плащане на калпак  несправедлив, защото тезата всички деца са важни за България е банална теза само, че не е от гледна точка на подкрепата, която обществото трябва да дава на родителите.“

Според Нейков помощта трябва да се получава от семействата, които наистина се затрудняват да гледат децата си.

„Има родители, за които тази подкрепа не е необходима и те се справят с грижата за децата. Тогава въпросът е защото го правим? Какво постигаме? Като изключим популизма, това кого устройва всъщност имаме ли случаи, в които групата на бедните да е казала дайте детски и на богатите? Нямаме такъв случай. Имаме ли случай богатите да са казали не давайте само на бедните, дайте и на нас по 40 лева за децата. И такъв случай нямаме. Нямаме натиск нито от едната част на обществото, нито от другата, за промяна на действащия модел. Тогава въпросът, който възниква добре де, а защо го правите тогава, след като го няма това искане? И верният отговор, който като че ли в момента има някаква логика е ами защото идват избори“.

Нейков припомни, че вече бяха подпомогнати всички пенсионери с по 50 лева, независимо дали взимат 250 лева или 1200 лева на месец.

Логиката с детските надбавки е същата:

„Универсална помощ на родителите с минимална работна заплата и примерно с 5 000 лева работна заплата, универсална помощ за семейства на първокласници и  на осмокласниците, отново без да се интересуваме дали бащата е собственик на гигантско предприятие, щом ученикът му влиза в първи клас и на него ще му помагаме. За това казвам, че този подход е несправедлив. Така не се прави социална политика.“

Цялото интервю с Иван Нейков четете  по-късно на ДЕБАТИ.БГ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук