Ваксина коронавирус

Американската компания „Джонсън и Джонсън“ прекрати опитите за създаване на ваксина срещу коронавирус поради „необяснимо заболяване“ на един от участниците, съобщи Си Ен Ен. Изявлението е било публикувано вчера на уебсайта на компанията.

„Временно спряхме разпределение на дозите от ваксината срещу COVID-19 във всички наши опити, включително третата фаза, поради необяснима болест при участник в проучването“, се казва в прессъобщението.

Както отбелязват в компанията, изследването и оценката на състоянието на пациента се извършва от Независимия комитет за наблюдение на данните и безопасността на изследователските субекти , както и от редица медицински специалисти.

Според данните, представени на 25 септември на уебсайта на електронната научна библиотека medRxiv, ваксината, разработвана от американската компания, е причинила траен имунен отговор през първата фаза и първия етап от втората фаза на клиничните изпитвания.

„Джонсън и Джонсън“ започна третата фаза на клиничните изпитвания на своята ваксина на 23 септември. В проучването участват 60 хиляди доброволци в осем държави на три континента. Компанията се надява, че ако ваксината докаже своята ефективност и безопасност, тогава първите партиди ще бъдат на разположение за сертифициране в началото на 2021 г.

Преди месец и фармацевтичната компания „Астра Зенека“ спря временно клиничните проучвания на своята експериментална ваксина срещу Ковид-19 след появата на страничен ефект при пациент. Няколко дни по-късно изпитанията бяха подновени.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!