Иван Тренев
На снимката: Иван Тренев

За съжаление, част от нашите историци не работят за интересите на България. Това каза журналистът и историк Иван Тренев в интервю специално за ДЕБАТИ.БГ. Политиката е съвременна история. Историята не е това, което се съхранява по музейните витрини, а това което има социално значение за всеки един от нас. Непознаването на истинските процеси, факти и събития често водят до провал в управлението на дадена държава и нация.

„Още след първите години от Освобождението на българите от османско иго се налага агенти на Великите сили да пишат българската история. Един от техните представители е Константин Иречек. В продължение на повече от 130 г. ние – българите учим неверни и филтрирани през химическо чистене „исторически данни“, коментира той.

Част от днешните историци продължават да не работят за интересите ни. Според него на историците, които милеят за България не се дава гластност.

Тренев коментира и филмът, „Една вяра, един език“, според който родината на азбуката ни е Македония . Според него това е опит за откъсване на изконна българска история и идентичност и прилепването й към един и същ народ, който е изкуствено разделен през годините.

Тренев отбеляза, че авторите са създали филма целенасочено, за да продължават да се подиграват с българския народ и историческо минало, и по този начин „да наливат масло в огъня“, за да може САЩ, ЕС и Русия да зададат въпроса, с който да се признае не само Македония като държава, църква, език и история, а след време да се пита: какво се случва с Пиринска Македония.

„Ще кажат, че има македонско малцинство там и ще предявят интерес за отцепване на части от България. Нищо чудно по-късно мохамеданите също да поискат да се отцепят. Другите, които се смятат за добруджанци, могат да бъдат настроени изкуствено и да стане както през 40-те години, както Коминтерна направи с Македония. Може да отцепят цяла Добруджа като еврорегион, заедно с Молдова и части от Румъния“, предупреди той.

Тренев показа и автентични документи, от които става ясно отношението на македонските българи по въпроса за Македония.

Константин Миладинов от град Струга пише писмо до българския национален герой Георги Стойков Раковски на 31 януари 1861 г.:

„…Песните, овде ке напечатам, защо еден се обяза да ги свършит до конецот от априля. Но молям Вас, огласите, кои изпратих да ги раздадите со честниот ваш лист, споминвеещем нещо за песните и особено за западните во Македония болгари. Во огласот ми Македония назвах Западна Болгария (как и требит да се викат), защо во Беч гърците се разпоряжват сос нас како со овци. Тие Македония сакает гърцка земя и не может даже да разберат како можит да не йе гърцка. А тамошните повике од два милиона болгаре що ке ги сториме? Неужели уще болгарите ке бидет овци, а неколку гърци да ни бидет овчари?…“

писмо до Раковски
Факсимилето на Миладинов до Раковски

Журналистът е категоричен, че националната сигурност на една държава се защитава на първо място лично от нея и от никой друг. Сигурност е родово понятие, а национална сигурност е видово понятие. Националната сигурност е съвкупност от нематериално културно наследството, материално културно наследство, писменост, религия и принадлежност към Родината. В този смисъл националната сигурност на една държава е синоним на национална идентичност.

Вземат ли ни идентичността, няма никакво значение дали ще останем една цялостна държава, или ще ни разделят, защото ще бъдем „дърво без корени“ и ще се случва това, което кажат Великите сили.

Ако искате да разберете какво още каза Иван Тренев за българо-македонските взаимоотношения, какво не знаем за Раковски, както и върху какво работи журналистът сега, четете цялото интервю ТУК.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

1 коментар

  1. ЕДНО СЕМЕЙСТВО СЕ СЪСТОИ ОТ БАЩА, МАЙКА, БРАТЯ И СЕСТРИ, КОИТО ИМАТ ОБЩА ИСТОРИЯ ! И КОГАТО ДЕЦАТА ПОРАСТНАТ И ИСКАТ СА ДА ЗАПОЧНАТ СВОЙ ЖИВОТ ТЕ СЕ ОТДЕЛЯТ В ОТДЕЛНО СЕМЕЙСТВО И СИ РАЖДАТ ДЕЦА…НО ВИНАГИ ПОМНЯТ КОЙ Е ТЕХНИЯТ РОД И ЧЕ ИМАТ МНОГО РОДНИНИ С ОБЩА ИСТОРИЯ И НИКОГА НЕ ГО ЗАБРАВЯТ ! КОЙ Е АРИСТОКРАТ ? АРИСТОКРАТ Е ВСЕКИ, КОЙТО ПОМНИ И ЗНАЕ СВОЯ РОД И СЕ ГОРДЕЕ С НЕГО !

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук