Гърция граница

Няколко дни след като Гърция въведе нови правила за влизане на територията си за чужди граждани объркването сред българите расте. За момента основният въпрос е докога ще работи Маказа.

Информацията се сменя ежечасово, в Атина се кълнат, че работи само ”Кулата”, български журналисти масово докладват от „Маказа”, че пунктът все още работи.  Важното е само да се носи QR код на хартиен носител. Всъщност мотивът на гръцките власти да затворят този пункт към Гърция беше точно липсата на устройство за разчитане на кода, но очевидно местните гранични полицаи са намерили начин, за да не прецакат колегите си хотелиери от близкия до България район на Еврос, където едва ли ще отиде някой нашенец ако трябва да заобикаля през Кулата.

Проблемите с QR кода

Въпросите около попълването на онлайн декларацията и получаването на прословутия QR код, за който вече знаят и баби и внуци, също не стихват. Българи, на които предстои пътуване в южната ни съседка, масово обменят информация в социалните мрежи как да се справят с новата ситуация.

QR кодът се оказва сериозен проблем за решилите да пътуват в Гърция с рент а кар от България. Това са предимно хора, които не живеят постоянно у нас или просто нямат личен автомобил.

Декларацията изисква задължително попълване на номер на автомобила, с който ще се премине грницата. Компаниите за рент а кар обаче не могат да го дадат 48 часа преди пътуване, обикновено човек разбира номера, като получи колата. Така този вариант за пътуване в Гърция на практика отпада.

Масово е неразбирането за попълване на формуляра за семействата. Важно е да се отбележи, че съпруг и съпруга попълват два отделни формуляра. Не можеш да добавиш мъжа си както децата например и да влезете с един формуляр, нищо, че сте с една кола.

Друг проблем е явното забавяне на системата. Хора, подали уж успешно данните си на 29-ти юни до късно снощи нямаха код. Когато се пътува през сухопътна граница на практика може да се забави малко тръгването, докато дойде кода, но ако човек гони самолет или друг организиран транспорт, нещата се усложняват.

Общо взето стоиш на тръни дали си подал всичко като хората и дали ще дойде кодът на време. Иначе изгаряш.

Масово българи, които живеят постоянно в други страни, но пребиваващи в момента в България се чудят дали да посочват истинското си постоянно местожителство. Особено ако е страна, в която в момента епидемията с коронавирус не е овладяна сами си просят PCR тест на границата.

Борисов предупреди: Очакваме задръствания на границата с Гърция

Вчера премиерът Бойко Борисов предупреди, че очаква сериозни затруднения в преминаването към южната ни съседка в следващите дни. Уикендите традиционно трафикът към Гърция особено в летния сезон драстично нараства.

Вече се изпълняват и организираните екскурзии на туристическите агенции предлагащи еднодневен плаж в Гърция. Въпреки че от бранша масово помагат в издаването на QR код на клиентите си ще бъде особено неприятно 30 души да пропуснат половината си ден за плаж заради неразбории на границата и чакането на опашки.

Днес Атина даде да се разбере, че в момента властите още не са особено строги, но другата седмица предстои много педантично да спазват новите правила. Въпросът е докога?

Както изглежда този път май  гърците не са го измислили  и в желание да запазят имиджа си на безопасна от коронавирус страна рискуват да загубят немалка част от „платежоспособните си” според Бойко Борисов български туристи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!