Борисов ГЕРБ промени

Премиерът Бойко Борисов излезе от медийната си изолация и за първи път от месеци се появи на брифинг, но не за да отговаря на въпросите на журналистите. Борисов използва традиционната за четвъртък пресконференция на Националния оперативен щаб, за да отговори на критиките на президента. В предварително изпратеното прессъобщение до медиите за брифинга името на премиера умишлено не беше посочено.

Много нечистоплътно е да искаш от медицинските специалисти да дадат прогноза за развитието на пандемията. Така премиерът Бойко Борисов „колебанията“ на президента относно датата на парламентарните избори.

Борисов припомни, че президентът на 7 декември и след това на 19 декември е обявил, че ще насрочи изборите за 28 март, а сега търси начин да ги отложи.

Премиерът посочи, че на 19 декември е бил регистриран пик на заразените, но към 7 януари е налице спад както на новозаразените, така и на пациентите в интензивните отделения и на починалите, но подчерта, че никой не може да каже каква ще е епидемиологичната обстановка на 28 март.

Борисов иронично заяви, че никой не може да даде прогноза как ще се развие
коронавирусът до март и предположи, че може би трябва да се иска прогноза от  Световната здравна организация или германския институт „Роберт Кох“.

Право на президента е да определи датата на изборите, каза още Борисов и определи поканата за консултации като опит за „измиване на ръцете“.

Към днешна дата ГЕРБ според всички социологически агенции е първа политическа сила, посочи премиерът и добави, че вероятно това мотивира президента да търси начин да отложи изборите.

Борисов използва медийното внимание и за да обяви как българските власти управлявали най-добре кризата около коронавируса. По думите му помощта на държавата била достигнала до всички нуждаещи се.

Зажаднял за медийно внимание премиерът побърза да се похвали и как страната ни е с нулев миграционен натиск. Борисов не пропусна и актуалната от началото на годината тема с диверсификацията, като отново изтъкна, че България била успяла да се превърне от обикновен потребител на газ в играч на пазара за цяла Европа.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!