Джо Байдън

Конгресът на САЩ потвърди победата на Джо Байдън на президентските избори, съобщи Си Ен Ен. Вицепрезидентът Майк Пенс (който е и председател на Сената) обяви, че Байдън е получил 306 гласа от Изборната колегия, а действащият президент Доналд Тръмп – 232. Така на 20-ти януари Байдън официално може да встъпи в длъжност.

Преброяването на трите електорални гласа на Върмонт постави Байдън и новоизбрания вицепрезидент Камала Харис над прага от 270 класа, необходими за спечелването на президентския пост. Сенатът и Камарата отхвърлиха възраженията за отхвърляне на електоралните гласове на Джорджия и Пенсилвания за Байдън. Републиканците също възразиха срещу изборните гласове в Аризона, Невада и Мичиган, но предложенията им се провалиха, преди да стигнат до дебат, допълва Си Ен Ен.

Минути след официално потвърждение на победата на Байдън, президентът Тръмп заяви, че няма да пречи на предаването на властта в Белия дом, въпреки несъгласието си с резултатите от изборите.

„Въпреки че съм напълно несъгласен с резултата от изборите и фактите ме измъчват, въпреки това ще има подреден преход на 20 януари.Винаги съм казвал, че ще продължим борбата си, за да гарантираме, че се отчитат само законни гласове.Въпреки че това представлява краят на най-големия първи мандат в историята на президента, това е само началото на нашата борба да направим Америка отново велика“, каза Тръмп.

 

Официалното сертифициране на победата на Байдън идва, след като по-рано вчера протестиращите в подкрепа на Тръмп нахлуха в Капитолия по време на заседанието на Конгреса. Съвместната сесия на Конгреса, която обикновено е обикновена церемониална стъпка, беше спряна за няколко часа.

По време на безредиците починаха четирима души, а във Вашингтон беше въведен комендантски час, който ще продължи до встъпването в длъжност на Байдън на 20-ти януари.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!