Бенямин Нетаняху
на снимката: Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви, че планира да анексира израелски селища на окупирания Западен бряг, но не даде срок за предизборното си обещание, направено преди пет месеца, съобщава в. „Дейли Сабах“.

„С Божията помощ, ще успеем да разширим еврейския суверенитет до всички селища като част от земята на Израел, като част от държавата Израел“, заяви той по време на реч в селището на Западния бряг Елкана, където присъства на церемонията по откриването на учебната година.

Подобен ход би бил рязко отклонение от дългогодишната политика на израелското правителство. Нетаняху направи подобно обещание – да започне анексирането на части от окупирания от Израел Западен бряг – в навечерието на изборите през април тази година, но не предприе никакви действия в тази насока.

Само две седмици преди новия вот обаче той вероятно търси електорална подкрепа.

Анексирането на поселища на Западния бряг може да се окаже последният пирон в ковчега на двудържавната система, създадена с помощта на посредничеството на международната общност с цел да се разреши израело-палестинския конфликт.

Палестинците отдавна твърдят, че израелските селища вредят на опитите им да създадат жизнеспособна съседна държава. Понастоящем 650 000 еврейски заселници живеят в повече от 100 населени места на окупирания Западен бряг и Източен Йерусалим. Международната общност счита всички израелски селища в окупираните палестински територии за незаконни и основна пречка за мира в Близкия изток.

Районът, превзет от Израел през 1967 г., не е суверенна израелска територия, а палестинците не са израелски граждани и нямат право да гласуват.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!