Израел, избори, коронавирус

В Израел се провеждат 23-те предсрочни избори за Кнессет (парламентът на страната).

За трети пореден път през последните 11 месеца се провеждат парламентарни избори в Израел, тъй като водещите политически сили не успяха да създадат коалиционно правителство – нито след априлските избори за 21-ия Кнессет, нито през септември за 22-ия Кнессет. Около три дузини политически партии и блокове се кандидатират за Кнессет, претендирайки за места в 120-местния парламент.

Според полицията, повече от 18 000 полицаи, граничари и доброволци ще гарантират за безопасността на избирателите в Израел. Контролните пунктове на границата с палестинските територии на Западния бряг и Ивицата Газа са затворени днес.

Специални мерки са предприети от властите на страната поради епидемията от коронавирус в света. В Израел през последните няколко дни бяха идентифицирани няколко души, върнали се от пътувания в чужбина. Властите на страната взеха строги мерки за предотвратяване на епидемията, като спряха полетите до Китай и Тайланд и забраниха посещения в страната на чужденци, които през последните две седмици са пребивавали в Австралия, Италия, Япония и Южна Корея, както и Тайланд, Хонконг, Макао и Сингапур.

За гражданите на Израел, които се връщат от тези страни, както и тези, които са имали контакт с болните, се препоръчва строга 14-дневна карантина, което предполага отказ да посещават обществени места. Така в деня на гласуването над 5 500 израелци се налага да бъдат под карантина. За да могат те да упражнят правото си на глас, днес за тях са организирани 16 специални палатки за гласуване, разположени далеч от многолюдни места и разпръснати из цялата страна, като избирателите ще бъдат отделени от членовете на изборните комисии чрез прозрачна преграда. Избирателите ще получат специален защитен комплект, включващ маска, ръкавици, писалка за еднократна употреба. След гласуването тези елементи ще бъдат унищожени.

Избирателната активност на последните избори през септември 2019 г. беше 69,4%, което е с 1,5% повече в сравнение с април 2019 г. За да се увеличи избирателната активност, денят на гласуване е обявен за платен отпуск в Израел. Затворени са училища и детски градини.

Според израелската статистическа служба, 79% от имащите право на глас са евреи, 16% са араби (мюсюлмани, християни и други), а други 5% са християни с други националности и граждани с неутвърден статус.

Веднага след затварянето на всички избирателни секции ще бъдат публикувани първите прогнозни резултати.

След неубедителните избори през април и септември, последните проучвания на общественото мнение поставиха десния Нетаняху и неговия центристки съперник Бени Ганц почти на равни позиции в гласуването днес.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!