За първи път извънпарламентарната опозиция обединява сили с една обща цел – да се контролира честността на бъдещите избори. Досега единствено управляващите имаха необходимите ресурси, за да осигурят наблюдатели във всички избирателни секции, които да следят да няма манипулации при броенето на бюлетините и при попълването на протоколите. Решението на извънпарламентарната опозиция да обедини усилия и да постави свои наблюдатели във всички 12 000 секции, ще гарантира, че гласовете ще бъдат броени честно. Наблюдателите на опозицията ще снима и публикува своевременно протоколите от изборните секции, с което се свежда до минимум евентуалната манипулация на по-късен етап.

Срещата се проведе по покана на антиправителствения протест от  т.нар. „Отровното трио“ и в нея се включиха Мая Манолова от „Изправи се, БГ“ и секретарят на партия „Има такъв народ“ Виктория Василева. Отсъстваха представители на „Демократична България“.

Участниците в срещата се разбраха да бъде създадена обща мрежа от наблюдатели във всички избирателни секции на предстоящия парламентарен вот.

В писмо, изпратено до медиите, от „Отровното трио” посочват, че нито една политическа или гражданска организация, извън властта, няма ресурс самостоятелно да осигури контрол и наблюдение над всички избирателни секции в България и чужбина. Затова обединение на ресурсите е реална необходимост.

В хода на срещата бе постигнато съгласие за:

–       създаване на обща мрежа от доброволци – наблюдатели на изборния процес;

–       бързо и прозрачно публикуване на заверени препис-протоколи от всяка секция;

–       съхраняване на данните на два независими и защитени сървъра;

–       създаване на екипи от юристи, които да обслужват в рамките на целия ден постъпилите жалби на граждани.

„Общо бе становището на участниците, че недоверието в способността на днешното управление да проведе почтени и честни избори, изисква организирана гражданска съпротива. Предстои следваща работна среща, на която да се съгласуват още механизми за възпрепятстване на нарушенията и изкривяването на резултатите на предстоящите парламентарни избори.”

Пред „Хоризонт“ Арман Бабикян коментира резултатът от срещата така: „Постигнахме съгласие, което е доста рационално, защото всички смислени наблюдатели на изборните процеси в страната си дават сметка, че никой, освен управляващите, няма ресурс да обезпечи наблюдение и контрол над всички 12 хиляди избирателни секции в България“.

Постигната е договореност и за юридическия екип, който да подава координирано жалби при установени нарушения. Мая Монолова допълни: „С общи усилия ще организираме паралелно преброяване на резултатите“.

От „Демократична България“ не се отзоваха на поканата. Вместо това, съпредседателят на коалицията Христо Иванов написа във „Фесйбук“, че се надява да спомогне за фокусиране на усилията по същество и са отворени за взаимодействие, но по техните инициативи, като допускат „разглеждането и на други инициативи в тази посока“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!