От началото на пандемията Министерството на здравеопазването предприема действия за ограничаване на разпространението на коронавируса, които са одобрени от СЗО и от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. Основната мярка срещу разпространението на COVID-19 е изолиране на контактните лица на тези, които потвърдено са болни от коронавирус.

От МЗ посочват в писмо до медиите, че целта на карантината в този случай е да се предотврати вторично разпространение на вируса, тъй като по време на карантинния период даденото лице може да прояви клинични оплаквания или да е вирусоносител, поради което да стане източник на инфекция за други хора. Те посочват още, че в края на карантинния период тази вероятност значително намалява.

Министерството на здравеопазването обръща внимание, че отрицателният лабораторен резултат от PCR изследване отчита единствено моментното състояние на лицето и същият не е основание за преустановяване на карантината и/или намаляване на нейния срок.

Припомняме обаче, че тази позиция идва, след като РЗИ преди около седмица взе решение въпреки контакт със заразен от вируса на президента Румен Радев да не бъде наложена карантина след направен отрицателен PCR тест. Впоследствие се оказа, че премиерът Бойко Борисов също е имал контакт с вирусоносител. След отрицателен PCR тест премиерът беше освободен от задължението да бъде под карантина от РЗИ. По-късно стана ясно обаче, че премиерът в действителност е болен от COVID-19, което поставя въпроса – За кого по-точно важат тези правила и защо опасността от разпространение при някои хора е

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!