коронавирус Чехия

След новините за нарастване на броя на случаите на коронавирус в редица страни в Европа започна затягане на мерките. Сред държавите, които от днес въвеждат нови ограничения са Гърция, Испания и Австрия. Чака се и решение на правителеството във Великобритания.  Единствено в Ирландия се наблюдава разхлабване на мерките с отваряне на баровете в страната.

Гърция

От днес са обявени нови ограничителни мерки в гръцката столица Атина и региона след рязък скок на заболелите там. Мерките включват забрана за събирания, надвишаващи 9 души, както на открито, така и в затворени пространства, ограничение от 20 присъстващи на сватби и погребения, забрана за концерти и кина.

Театрите остават отворени – изключение, което предизвика негативни реакции и задължението 40% от служителите, както в публичния, така и в частния сектор, да работят от вкъщи.

Забранява се на работодателите да контролират присъствието на служителите си с помощта на видеокамери. Хората над 65 години се насърчават да се въздържат от напускане на домовете си, да не използват обществения транспорт и да не се срещат с никого. Мерките ще бъдат приложени поне до 3 октомври.

Общият брой на заразените до момента е 15 142, като 338 са смъртните случаи в страната, съобщиха здравните власти.

Испания

От днес в редица райони на Мадрид и околностите влизат в сила нови мерки срещу разпространението на коронавируса. Те бяха обявени от регионалните власти заради увеличаването на случаите на  Covid-19.  Мадрид е най-засегнатата област в Испания, следвана от Каталуния.

Новите мерки засягат над 850 хиляди души, които нямат право да напускат кварталите си, освен за да отидат на работа, за обучение или медицински преглед. Влизането в тези райони също е ограничено. Отново затварят парковете, а магазините и ресторантите са лимитирани до 50 процента от капацитета си. В цялата област вече могат да се събират до шестима души, вместо до десетима, както досега.

Вчера новите мерки предизвикаха  недоволството на местните хора, които видяха в ограниченията дискриминация. Новите мерки са в сила в най-бедните квартали на столицата, където се твърди, че се наблюдава най-сериозно разпространение на вируса.

В района е засилено  полицейското присъствие, глобите за нарушителите са най-малко 600 евро, но няма да бъдат налагани през първите 48 часа.

Мадрид  и околностите са най-засегнатата област от коронавируса в Испания. Смъртните случаи в  Испания надхвърлиха 30 000 при 640 000 потвърдени случая на зараза.

Австрия

Нарастващият брой на заразените с коронавирус в Австрия принудиха правителството на страната да предприеме нови мерки срещу ограничаването на заразата. От днес влизат в сила ограничения, които ще бъдат валидни за територията на цялата страна. Те предвиждат намаляване на социалните контакти, а компетентните институции ще следят стриктно за тяхното изпълнение, съобщи сайтът „ое24”.

Носенето на маска в закрити помещения е задължително. Това се отнася за пазари, търговски центрове и панаири.

Задължително е да се носи маска и при влизане в заведение. Правилото е, че покритието на носа и устата може да се свали едва, когато клиентът седне на масата, на която не може да има повече от 10 човека плюс децата. Сядането на бара е абсолютно забранено и клиентите ще могат да се хранят единствено седнали.

Според информацията, ако посетител на заведение иска да стане и да излезе или да отиде в тоалетната, той трябва задължително да си сложи маската.

Нови ограничения са въведени за празници на закрито – присъстващите не може да бъдат повече от 10 души. На открито се разрешава празнуващите да бъдат най-много 100 човека. Това се отнася за сватби и за други частни събития извън дома.

Чака се решение за карантина във Великобритания

Правителството във Великобритания ще въведе глоби до 10 000 лири за хора, които нарушават правилата за самоизолация, като част от подготовката за очакваната втора вълна на коронавирус, написа преди дни британският вестник The Times.
Хората с ниски доходи ще получат 500 британски лири, за да се самоизолират у дома, за да бъде забавено разпространението на коронавируса.

Глобите за нарушаване на правилата за самоизолация ще започнат от 1000 паунда – в съответствие с наказанието за нарушаване на карантината след международно пътуване – но могат да се увеличат до 10 000 паунда за повторни нарушения.

Новите случаи се увеличиха до четиримесечен връх от 4 422 вчера, а Борис Джонсън се очаква да направи телевизионно обръщение към нацията утре, за да обяви допълнително затягане на ограниченията за обикновения живот.

Обсъждат се различни варианти, включително затваряне на всички кръчми и ресторанти или налагане на вечерен час и забрана за общуване на приятели и отделни домакинства в цялата страна.

Очаква се обаче Джонсън да отхвърли призивите на учените за незабавно национално двуседмично блокиране. Готвените нови мерки предизвикаха протести в Лондон, още преди въвеждането им.

Добра новина за Ирландия

Баровете в Ирландия, които не предлагат храна на клиентите си, отварят врати след шестмесечна карантина, съобщава националната телевизия. Във връзка с пандемията от коронавирус обаче те ще трябва да прилагат определени правила.

За всяко заведение е въведен лимит на клиентите, които задължително трябва да поръчват на маса и да спазват социална дистанция. Въведени са също ограничения за нивата на шума и движението на персонала.

Изключение от правилата са баровете в Дъблин, където беше обявена трета степен на опасност във връзка с коронавируса и там бяха въведени по-стриктни ограничения. Според изискванията всички заведения в града могат да осъществяват само доставки за вкъщи или да обслужват ограничен брой хора в зоните на открито.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!