бензин и дизел

Рейтингът на държавите по отношение на достъпността до бензин в Европа се оглавява от Люксембург, жителите му могат да купуват почти 2,6 хиляди литра бензин на месец със средна месечна заплата, показва проучване на РИА Рейтинг.

„Люксембург е лидер в класацията. Жителите на тази страна със средната си заплата могат да купят около 2,6 хиляди литра бензин месечно. Цените на горивата в тази страна са сравнително ниски, а заплатите са сред най-високите в Европа“, се казва в проучването. Норвегия заема второ място. Жителите й могат да закупят 2,4 хиляди литра на месец със средна месечна заплата. В челната петица влизат още Австрия, Великобритания и Ирландия. Жителите на тези страни могат да закупят над 1,9 хиляди литра бензин.

Най-ниските цени на бензина и дизела – без обвързване със заплатите – са в Казахстан.

Най-скъпият бензин от европейските страни се продава в Холандия. Следват Дания, Португалия, Финландия и Гърция. В повечето страни бензинът е скъп поради високите данъци върху горивата, се посочва в рейтинга.

Най-скъпото дизелово гориво се продава в Швеция, следвана от Белгия, Финландия, Италия и Холандия.

Във всички страни, участващи в класацията, цените на бензина са се увеличили през първата половина на годината. Най-значим ръст е отбелязан в Словения и Полша, почти 20%. Ръст от над 15% се наблюдава в други 17 страни. Най-ниската динамика е в Русия, Норвегия и Беларус, където ръстът е бил съответно 4 %, 10,9 % и 11,1 %.

Експерти не изключват, че до края на годината цената на петрола ще изпита няколко резки колебания, както надолу, така и нагоре. Средно тази година цената ще бъде с около 20-30% повече от миналата година. Трябва да очакваме увеличение на средногодишните цени на петролните продукти, но в по-малък мащаб.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!