бъдещата съпруга

Kризата, предизвикана от коронавируса, крие много психологически последици: страхове от заразяване с болестта, тревожност, произтичаща от апокалиптични сценарии, напрежение около действителен или потенциален удар върху доходите и необходимостта от справяне с драматичните промени в лични и бизнес планове. Когато вземете предвид елемента на карантина, който принуждава стресираните хора да живеят заедно две седмици, напрежението се засилва допълнително.

Семейният терапевт Амалия Розенблум посочва, че ако времето, което прекарваме със семейството си, драстично се увеличи, често възникват спорове и дразги. След Пасха обикновено се увеличава броят на подадените молби за започване на бракоразводно дело, посочва тя.

Ето и някои от съветите, които дават семейните терапевти, за да предпазим връзката си от разпад по време на карантината:

Говорете за страховете си

Двойките, които ще прекарат карантината заедно, приличат по някакъв начин на двойките, които са на път да заживеят заедно и се страхуват от увеличаващата се интензивност на взаимоотношенията си, казва Ализа Овадиа. Често единият от двамата се страхува да не бъде принуден да споделя общо пространство през цялото време, докато другият е щастлив от промяната и е почти безгрижен за това.

Основният ми съвет е да не пренебрегвате страха, а да го обсъдите. За всеки член на двойката е много важно да може да изрази страховете си.

В техническо отношение, ако има достатъчно място в апартамента, препоръчвам да се определят зони за частно ползване на всеки, който чувства нужда от малко спокойствие. Създаването на такова разделяне е здравословна мярка, която дава възможност както за близост, така и за дистанция.

Бъдете креативни

Карантината може да предостави много възможност да проявите творчество в споделеното си пространство, казва Даяна Айделман. Обикновено има шкафове и гардероби, които трябва да се подредят, има работа с документи, която трябва да се свърши, но винаги отлагате под предлог, че нямате време. Е, сега имате възможност да проучите и направите всичко.

Карантината е и възможност за провеждане на съвместни разговори по Skype с приятели или семейство, които живеят в чужбина.

Основната препоръка е да запомните, че това е възможност да научите нещо ново от или за партньорите си, да ги научите да изпълняват домакински задачи, които сте се уморили да вършите сами. Може да гледате филми, да играете настолни или онлайн игри и да се забавлявате заедно.

Важно е обаче да си оставите и време да бъдете сами: за медитация, следобедна дрямка, за свирене на инструмент и за работа.

Споделете чувствата си, без да съдите

Според Хилит Кадош коронавирусната епидемия променя живота ни изключително бързо. Преживяването на карантината вероятно ще накара част от хората да се чувстват сами. Карантината буди чувства като страх, гняв, тъга и болка. Всички имаме естествена наклонност да изпускаме задържаните до този момент в нас емоции в присъствието на близките ни. Но този тип освобождаване в подобна ситуация вероятно би предизвикало емоционално разстройство и би довело до обиди и кавги.

Способността да говорите за това, което всеки от вас чувства, е много полезна за намаляване на напрежението, затова се опитайте да говорите за страховете, тревожността и натиска, причинени от и загубата на сигурност.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук