Ако смятате, че най-вкусните кюфтета са пържените, грешите. Те се консумират по целия свят, във всякакви вариации като най-важното при тях са подправките, които се слагат в каймата. Не е доказан произходът им, но за тяхна родина се смята арабския полуостров.
Ето как се хапват магиеските топчета в някои региони по света.
- Африка и Турция – Кюфтета с кускус- Подправени с канела и кафява захар, тази рецепта наистина ще разшири вашите хоризонти за кюфтето.
2. Франция – Кюфтета със сос от червено вино.
3.Германия – Немски кюфтета с гъбен сос- Наричат ги „шатц“, което означава съкровище.
4. Корея – Остъклени кюфтета- Корейската дума за кюфте означава „нещо кръгло”. Кюфтето се покрива с глазура от соев сос, захар, винен оцет.
5. Ливан – Кюфтета с кисело мляко- Приготвят се по традиционен начин и задължително се хапват с пръсти като се потапят в кисело мляко.
6. Испания – Кюфтета почти без месо- Предимно се правят с малко кайма и много овесена каша, която дори няма да усетите.
7. Швеция – Мъжки шотландски кюфтета- Те имат свой специален празник. Легендата гласи, че група шотландци, които се посетили Швеция, приготвяли специални кюфтета, с които се хранели и били неописуемо силни и здрави.
8. Виетнам – Виетнамски телешки кюфтета в доматен сос- Тази рецепта е позната и в България, но във Виетнам е допълнена с парченца воден кестен.