решението на Слави

Днес Слави Трифонов направи пореден ход, с който показа уменията си на шоумен. С пост във Фейсбук той изненада всички, като обяви, че в името на стабилността на държавата оттегля кандидатурата на Николай Василев за премиер, след като дни по-рано отново във Фейсбук, дори преди окончателните резултати от изборите, Трифонов обяви предложение за кабинет.

Решението на Слави предизвика бурни реакции в социалните мрежи, като редица депутати, отново във Фейсбук, коментираха действията му.

Мая Манолова, ИСМВ

Мая Манолова от ИСМВ поздрави Слави за решението и обяви, че днешният ден не е добър за Бойко Борисов:

„Браво на Слави и „Има такъв народ“!

Приветстваме решението на Слави Трифонов да предложи друг състав на кабинет. Това е стъпка в правилната посока към постигане на консенсус на партиите на промяната за общи действия. Борисов да не бърза да потрива доволно ръце.

Усилията за устойчива промяна на модела изискват именно намирането на съгласие, прозрачност и гаранции за реформи. Това са повишаване на доходите, преизчислявяне на пенсиите, незабавна подкрепа на малките и средни фирми след пандемията, помощ за хората с увреждания, децата и семействата, съдебна реформа и ревизия на управлението на Борисов.

Сигурна съм, че готови за такива решителни реформи хора ИТН може да посочи до дни в един силен отбор. Прозрачно. С дневен ред какъвто хората очакват. И с персонален състав приемлив за широката общественост. Браво, Слави! Днес не беше добър ден за Борисов.”

Николай Хаджигенов, ИСМВ

Другият съпредседател на ИСМВ Николай Хаджигенов подходи далеч по-иронично към създалата се ситуация:

„Свалянето на БОЙче отне години.
Следващият изкара три дни.
Задобряваме!”

Тома Биков, ГЕРБ

В този дух беше и коментарът на Тома Биков от ГЕРБ:

„Правителството на Николай Василев подаде оставка преди да бъде избрано. ”

Александър Симов, БСП

Александър Симов от БСП също подходи с ирония към ситуацията, правейки паралелли с времето на „Прехода”:

„Слави Трифонов предложи Николай Василев.

Слави Трифонов оттегли Николай Василев.

Политиката вярно се върна в 90- те години. Все едно си играем на „тука има, тука няма“.

Какво ли са заредили в аутокюто този път? :)))”

Радан Кънев, ДБ

Радан Кънев приветства решението на Трифонов, но в изказването му не липсваше и критика. Той обясни, че макар пресконференцията да е добро начало, в политиката има нужда и от преговори между политическите партии:

„Безспорно разумно е решението на Слави Т. Трифонов да оттегли блъф-офертата си за кабинет. Също разумно звучи организацията на пресконференция, вместо безкрайно общуване през социалните мрежи.

Но същински отговорно и съответно на политическата позиция на първа сила в трудно време и в сложен парламент би било да започне преговори (а не пазарлъци) за политиките (а не порции), които да върнат доверието в институциите и политическите сили. Да посочат път за излизане от кризата на правовата държава, за преодоляване на здравната криза, възстановяване на икономиката.

Но и за ускорена модернизация, за новите политики на ЕС за климата, изобщо – за необходимото изграждане на една успешна европейска България.

Никаква илюзия, че тези преговори ще са лесни, нито гаранция, че ще са успешни. Но това е пътят на демократичните общества. Така направи Ирландия след трудни изборни резултати, така прави Нидерландия, постоянно е така в северните държави, в които парламентът е традиционно шарен и обикновено има правителства на малцинството, които търсят парламентарна подкрепа за всеки важен закон и ежегодно – за бюджета. Често има кабинети на малцинството в Испания. В Германия и Австрия преговорите продължават с месеци, трудни преговори доведоха до успешната коалиция в съседна Румъния… Демократичната система предполага, че много различни обществени групи с различни идеи и интереси са представени в парламента. Управлението не е функция на първото място на изборите, а на намиране на достатъчно широко национално съгласие за облика и програмата на правителството и неговите законодателни приоритети.

Всички твърдим, че искаме да бъдем нормална европейска държава. Първото условие е да започнем да се държим като такава.”

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук