иво инджев
Иво Инджев

Хайде да поразсъждаваме логично за кода в джоба ( на Кирил Петков).

Вие, драги читатели, бихте ли се подсигурили със свидетели, които да ви подкрепят в съда по обвинение в лъжа срещу вас? Всеки би го направил при възможност, нали. Незабавно и на момента, особено когато свидетелите са ви наистина под ръка и дори “в джоба”, доколкото не би трябвало да откажат на толкова виден кадър на партията, като много близкият до началството на БСП другар Георги Свиленски.

Не и самият депутат Георги Свиленски на този етап поне. А етапът си е достатъчно напреднал. Лидерът на ПП Кирил Петков го съди, че е излъгал. Вменил му думи, които не е изрекъл ( че държал в джоба си кода за машините за гласуване и можел да го предаде на БСП срещу отказ на партията от законопроекта й за връщане на хартиената бюлетина).

Петков заявява вече няколко пъти, че не е изрекъл това, а Свиленски и днес твърди пред Нова телевизия днес обратното.

На пръв поглед – това е класика. Дума срещу дума. Но е така само при положение, че няма надеждни свидетели. Свиленски заявява небрежно, че има повече от 20 такива, но в същото време не се интересувал, не ги бил питал те какво са чули. А днес е трети ден откакто Кирил Петков обяви, че ще го съди. И Свиленски не е говорил с никого от потенциалните свидетели?

Плува ли корабче “Москва” в окото ми или направо си отива към дъното на наглата лъжливост?

Не съм адвокат на лично непознатия на практика за мен Кирил Петков ( ако не се брои една инцидентна наша среща от няколко секунди), но категорично вярвам на неговата версия. Тя, освен друго, го представя като голям тъпак ( на което съдът трябва да повярва?!).

Кой ненормалник ще се изправи пред двайсетима свидетели с оферта да им предложи буквално незаконна размяна на услуги със самопризнание за незаконно притежание? И кой, освен руският орденоносец от Банкя, който вече се качи на корабчето “Москва” в това отношение по покана на Свеленски, ще стъпи на такава динена кора на палубата на “Москва”?

Една скоба: носителят на руския орден “Ломоносов” безброй пъти ни е натрапвал своето аз. Аз построих, аз наредих ( на моите депутати) и прочее аз, аз, аз. Години наред! Сега се възмущава, без да е присъствал, позовавайки се на достоверния за него Свиленски, че Кирил Петков бил предложил в първо лице да предостави на БСП кода от джоба.

То бива наглост, ама това одумване ( без доказателства, при това) на чуждото аз е като АЗерския газ, който пак той ни го бил подсигурил, макар че мота и протака в полза на батюшката си от матушката построяването на връзката с Гърция през всичките си три мандата на всевластен управник на България.

Но да приемем на вересия версията, че Кирил Петков е глупак, който предлага подкуп с нещо като “мръсни пари” на цяла партия пред две дузини свидетели. Остава въпросът защо заплашеният със съд Свиленски очаква при ситуацията “дума срещу дума” съдът да повярва на неговата дума, но нехае за призоваването на свидетели на своя страна, каквито вярваме, че наистина е имал?

Мирише, направо вони на прекомерна самоувереност на човек, комуто дори съпартийците не вярват. Защото явно са чули друго. И за разлика от него не искат да лъжат и да лежат. За лъжесвидетелстване се полага затвор.

Вярно е, че не е късно да се наговорят. Но личният ми опит на влачен по съдилищата публицист показва, че свидетелите практически винаги биват респектирани от наказателната отговорност, която носят и като правило си признават истината. Може да се опитат да премълчат нещо, да заявят, че са забравили, но до излъжат директно не смеят. Най-малкото защото не знаят с какви обратни доказателства разполага другата страна.

Един пример.

Решението да бъда съден за клевета от Илиян Тодоров, бившата дясна ръка на Сидеров ( срещу общо 120 хиляди лева първоначално, т.е. да бъда смачкан финансово ) , е било взето в централата на “Атака”. Това потвърдиха свидетелите на Тодоров в съда. Не посмяха да излъжат по партийна линия!

Дали партийните свидетели на Свиленски ще се окажат по-жертвоготовни?

Да, от БСП и нейните остриета може да се очакват всякакви акции в стил “тъп, но упорит”. Нима не лъжат вкупом от десетилетия, че България е била “освободена” чрез съветската окупация? Или не знаят, че да отричат за снабдяването на Украйна с българско оръжие с подписа на вицепремиера Нинова е отдавна изобличена лъжа, която се крепи единствено на формалността, че оръжието не е било предоставено пряко на Киев?

Тъй че партията има богат опит в отричането на реалността. Но в случая става въпрос за личността на всеки един потенциален свидетел. Едно е да се криеш зад “партийната линия” и да лъжеш солидарно в хор за очевидни неща, друго е да трябва да се закълнеш в съда и рискуваш от свидетел да се превърнеш в подсъдим.

Както се казва на разбираем за тях език “ своя рубашка ближе к телу”. Има и подигравателен вариант “ без рубашки ближе к телу”. Май така и ще се окаже за онези, които не биха искали да лъснат голи-голенички като лъжци, колкото и иначе да си късат рубашките като верноподаници на партията.

Уж не е по темата, но пак е за опит за измъкване. Става дума за “финт” на Свиленски в днешното интервю. Водещата го попита защо БСП са толкава приоритетно настоятелни за промяната с хартиената бюлетина, след като самият той заявява, че най-важното е бюджетът ( заради интереса на хората). Гостът се направи, че не е чул и продължи напористия си монолог. Този вид избирателна глухота е вид признание, че няма какво да каже без да излъже.

Текстът е препубликуван от личния блог на автора.

Още актуални коментари – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук