Бразилският щам

През шестте месеца, откакто новият коронавирус започна да се разпространява по света, лекарите и болниците научиха много за това как да се лекуват пациенти с COVID-19 – потенциално смъртоносното заболяване, причинено от вирус.

Какво научиха лекарите за борбата с COVID-19, обобщава „Лайв Минт“.

Пациентите са изложени на повишен риск от образуване на кръвни съсиреци и средствата за разреждане на кръвта могат да помогнат.

Поставянето на пациентите по корем облекчава натиска върху белите дробове – то дори може да отмени необходимостта от механична вентилация.

Освен дихателната система и белите дробове, коронавирусът може да покоси много други органи като сърцето, черния дроб, бъбреците и мозъка.

Най-обещаващото лечение досега е антивирусният „Ремдезивир“, както и стероидът „Дексаметазон“ – за лечение на възпаления. Третото средство е плазма, дарена от пациенти, които имат антитела към болестта.

По-широкото тестване и по-бързите резултати помагат за облекчаване на натиска върху болниците.

Обменът на информация между здравните специалисти по света е от изключително значение.

Превенцията е на критично ниво. Лекарите разчитат на обществеността да свърши тяхната работа с добра хигиена, маски и социално дистанциране.

Някои от най-големите неизвестни:

Точно кои лечения ще работят и за кои пациенти.

Колко бързо някои лечения ще получат широко разпространение, особено „Ремдезивир“.

Колко време ще отнеме пациентите с COVID-19 да се възстановят.

Дългосрочните ефекти от инфекцията.

„Ако най-добрият урок, който научихме, е да обърнем пациентите по корем вместо по гръб“, казва Валори Уонглър, главен лекар в „Rehoboth McKinley Christian Health Care Services“ в Галъп, Ню Мексико, „това означава, че сме далеч от чудодейно лекарство.“

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!