Пенс
Колаж: Доналд Тръмп и Нанси Пелоси

Председателят на американския парламент Нанси Пелоси иска Доналд Тръмп да бъде отстранен от длъжността си, още преди да започне процеса по импийчмънт, съотщават от BBC.

Камарата на представителите ще гласува резолюция, призоваваща вицепрезидента Майк Пенс да отнеме президентските правомощия на Тръмп.

След това Камарата на демократите ще внесе  обвинение за „подстрекателство към въстание“ срещу  Тръмп заради ролята му в щурма на Капитолия.

Първото гласуване може да се случи още в понеделник.

В неделя Пелоси представи на депутатите плановете си за резолюция, с която официално да поиска вицепрезидентът Пенс да се позове на 25-ата поправка.

Този ход ще позволи на Пенс да стане временно изпълняващ длъжността президент и да отстрани Тръмп от Белия дом.

„Защитавайки нашата конституция и нашата демокрация, ще действаме по спешност, защото този президент представлява непосредствена заплаха и за двете“, каза Пелоси.

Текстът отбелязва, че ако не бъде получено единодушно решение, законодателният документ ще бъде представен на пленарна сесия на Камарата на представителите във вторник. „Призоваваме вицепрезидента да отговори в рамките на 24 часа. След това ще пристъпим към представяне на документа за импийчмънт на пленарно гласуване“, каза Пелоси.

Проект за импийчмънт.

Припомняме, че проект за импийчмънт срещу Доналд Тръмп в Камарата на представителите го обвинява в „подстрекаване към бунт„. „Той (Тръмп) доброволно направи изявления, които логично прераснаха в незабавни незаконни действия в Капитолия. Подстрекавана от президента Тръмп тълпа незаконно нахлу в Капитолия, рани служители на правоохранителните органи, застраши членовете на Конгреса и вицепрезидента, прекъсна конституционните задължения на съвместната сесия на Конгреса за утвърждаване на резултатите от изборите и осъществи насилствени, смъртоносни, разрушителни и подривни действия“, казва се в проектодокумента. Авторите на текста твърдят, че Тръмп „е застрашил сигурността на Съединените щати и властовите институции“. Според тях държавният глава „е заплашил целостта на демократичното управление и се е намесил в мирното прехвърляне на властта“, пише в документа.

Това не е единственият проект за импийчмънт. По-рано конгресменът Дейвид Сисилин заяви, че той и конгресмените от Демократическата партия Тед Лиу и Джейми Ръскин са подготвили и разпространили предложение на резолюция за импийчмънт на Тръмп, в което той може да бъде отстранен с аргумента за „конфликт на интереси“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук