Кандидатът за следващ български еврокомисар Илияна Иванова ще отговаря за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта. Това съобщи Иванова в профила си във Фейсбук. 

„Чест е моята кандидатура за български еврокомисар да бъде потвърдена от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Благодаря ѝ за доверието да ми повери един от най-важните ресори, свързани с бъдещето на Европа – този на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта. Благодарение на усилията и успешната работа на Мария Габриел и нейния екип, този ресор включва най-голямата програма за научни изследвания в света – „Хоризонт Европа”. Заедно с “Еразъм+” и “Творческа Европа” общият бюджет на ресора е над 120 млрд. евро“, написа Иванова.

Тя добави, че сега предстои нейното изслушване в Европейския парламент и потвърждаване на кандидатурата ѝ от Европейския съвет.

„Убедена съм, че и ако Европарламентът одобри моята кандидатура, с опита ми като член на Европейската сметна палата и Европейския парламент, ще гарантирам продължение на успешното изпълнение на поверените ми политики. Ще дам най-доброто от себе си България да продължи да бъде достойно представена в Европейската комисия“, добави Илияна Иванова.

Тя публикува и видеообръщение, в което каза, че ресорът е стратегически значим за България.

По-рано днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че одобрява Иванова за кандидат за следващ български еврокомисар. Фон дер Лайен благодари на втория български кандидат Даниел Лорер.

Новият еврокомисар трябва да довърши мандата на доскорошния представител на страната ни в ЕК Мария Габриел, която беше избрана за вицепремиер и министър на външните работи.

Коя е Илияна Иванова?

Илияна Иванова е родена през 1975 г. в Стара Загора. През 1998 г. придобива бакалавърска степен по Международни икономически отношения в Икономически университет във Варна. Година по-късно получава магистърска степен по Международни икономически отношения в същия университет. През 2004 г. придобива магистърска степен по международен мениджмънт в Университета „Тъндърбърд“ в Аризона, САЩ.

Професионалният й път започва през 1999 г. като координатор за международните финансови институции в Министерство на земеделието и храните на България. Заема тази длъжност до 2002 г.

В периода 2004-2006 г. е анализатор в банки и финансови институции в Далас и Аризона, САЩ.

От 2007 до 2009 г. е общински съветник в Столичния общински съвет, избрана от ГЕРБ.

В периода 2009-2012 г. е член на Европейския парламент, избрана е за заместник-председател на Комисията по бюджетен контрол.

Илияна Иванова встъпва в длъжност като член на Европейската сметна палата на 1 януари 2013 г. От 21 септември 2016 г. е ръководител на Одитен състав II, специализиран в областта на политика „Инвестиции за сближаване, растеж и приобщаване“.

От 2022 г. до момента Иванова е председател на Комитета за контрол на качеството в ЕСП. Тя е отговорен докладчик за одити в областта за оценка на образованието, финансирано от европейски политики, младежката заетост, инициативата Индустрия 4.0 и цифровите иновации в Европа. Председател е на Комитета за контрол на качеството, отговарящ за контрола върху всички одити, свързани с Плановете за възстановяване и устойчивост.

Владее английски, френски, немски и руски език.

Източник: БТА

Още новини от Европа – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук