SpaceX, NASA

Американските астронавти Дъг Хърли и Боб Бенкен са влезли в Международната космическа станция (МКС), съобщават от Би Би Си.

Капсулата „Dragon”, в която те се намираха – собственост на частната компания SpaceX – се е скачила с МКС, която се намира на 422 км над Китай.

След проведена проверка за възможни течове, налягане и температура двамата астронавти се качиха, за да се присъединят към руския и американския екипаж, които вече са на МКС.

НАСА

Хърли и Бенкен потеглиха от Флорида в събота.

Мисията поставя началото на една нова ера, в която Nasa ще купува транспортни услуги от търговския сектор. Повече няма да притежава и управлява американските превозни средства, които се движат до и от стартовата позиция.

Това ще се прави от фирми като SpaceX, Калифорния, която е собственост на милиардера Илон Мъск.

Потвърждението на скачаването на капсулата с МКС дойде в 14:16 GMT (15:16 BST) в неделя, 19 часа след напускането на космическия център.

Скачаването беше напълно автоматизиран процес; Хърли и Бенкен нямаше нужда да управляват, въпреки че и двамата са упражнявали ръчно летене.

Вратите между капсулата „Dragon” и МКС бяха отворени в 17:02 GMT (18:02 BST). Хърли и Бенкен са били посрещнати от командира на МКС и сътрудник на НАСА Крис Касиди и руските космонавти Анатолий Иванишин и Иван Вагнер.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук