Караниколов
на снимката: Емил Караниколов - министър на икономиката

Това не е първата криза за нашата икономика, но още не може да се каже дали ще бъде най-голямата, тъй като нещата се влошават с всеки изминат ден, каза пред БНТ министърът на икономиката Емил Караниколов.

Според него обаче в момента мерките са такива, каквито трябва да бъдат и изолацията е най-добрият механизъм.

“Няма как да имаме работеща икономика, ако нямаме здрави хора” – добави той.

Той се съгласи с това, че много от секторите у нас страдат заради мерките, наложени като част  от извънредното положение, но посочи, че и без тях, ако никой не посещава хотели и ресторанти, ефектът щял да бъде същият. За него много по-притеснително е забавянето на икономиките около нас, в Европа, тъй като колкото повече се забавят, толкова по-тежко ще става положението у нас, обясни Караниколов.

Министърът посочи още, че има готовност да се предприемем допълнителни икономически мерки, тъй като за момента са приети краткосрочни такива. За първото тримесечие страната ни няма проблем по икономически показатели. Те ще излязат тепърва.

Моделът 60/40 е първа ефективна мярка, за да се опита държавата да помогне, обясни министърът. По негово мнение не би трябвало бизнесът да очаква, че държавата ще плати 100% от заплатата на техния работник.

Това са краткосрочни мерки. Нека да видим какво ще се случи в следващия един месец. С всеки изминал ден все повече сектори от икономиката започват да боксуват.

Няма такъв механизъм да можеш да помогнеш на всеки, толкова на колкото на него му се иска. В момента се прави предложение правителството да може да изтегли заем до 10 милиарда, но никой не е казал, че тези пари днес или утре ще се теглят, добави още Караниколов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!