панаир на книгата

Във времена на изолация, повечето хора имат повече време за себе си. Някои от нас протегнаха ръце към библиотеките си. Ето някои от най-добрите романи в историята на човечеството, които да прочетете, докато сте под карантина.

№1 Гордост и предразсъдъци, Джейн Остин

Всеки списък с велики книги започва с „Гордост и предразсъдъци“. Не се подлъгвайте по заглавието, под захарната повърхност, има експлозия от емоции, чувства, картини и случки, описващи Англия от онова време.

№2 Чарли и шоколадовата фабрика, Роалд Дал

Хари Потър може и да е по-известен, но Уили Уонка е далеч по-странен. Разбира се, може да гледате и филма (който също е много добър), но усещането няма да е същото.

№3 1984, Джордж Оруел

Тази книга е невероятно актуална днес. Това е един от шедьоврите на Оруел, който все човек задължително трябва да прочете поне веднъж в живота си.

№4 Да убиеш присмехулник, Харпър Лий

Романът предизвиква сензация, когато е публикуван. Книгата дори печели „Пулицър“. Романът отвежда в измисления град Мейкомб, щата Алабама. През погледа на шестгодишната Скаут читателите се запознават с брат ѝ Джим, баща им Атикус Финч, чернокожата икономка Калпурния, приятелят им Дил и другите жители на малкия град. Сред тях е и загадъчния Бу Редли, който никога не излиза от вкъщи.

№5 Франкенщайн, Мери Шели

Шели е само на 18 години, когато написва Франкенщайн. Тя се състезава с бъдещия си съпруг Пърси Шели кой ще напише по-добра история на ужасите. Повече от 200 години след издаването на книгата, днес тя все още е много актуална.

№6 Брулени Хълмове, Емили Бронте

Книгите, на която и да е от трите сестри Бронте да прочетете, няма да сбъркате. „Брулени хълмове“ обаче е класика, която ще ви остави без думи.

№7 Повелителят на мухите, Уилям Голдинг

Всеки, който някога си е мислил, че децата са примитивни малки създания, ще кима мъдро, докато чете класиката на Голдинг. Неговата теория е следната: изпрати група глупави деца на остров и гледай колко бързо ще се научат на добро поведение.

№8 Лолита, Владимир Набоков

В годината на издаването си, книгата е забранена в Англия. Творбата бързо придобива световна известност заради иновативния си стил и лоша слава заради сюжета си: разказвачът и протагонист Хумберт Хумберт започва да изпитва сексуални влечения към 12-годишната Долорес Хейз (едно от галените имена на която е „Лолита“). След публикуването си „Лолита“ става един от най-известните и спорни примери от литературата на 20 век. Терминът „Лолита“ навлиза в масовата култура като описание на преждевременно сексуално развито младо момиче.

№9 Джейн Еър, Шарлот Бронте

Стигнахме до втората от сестрите Бронте със зашеметяващия й роман „Джейн Еър“. За да не се разчувствате, четейки тази книга, сърцето ви сигурно е от камък.

№10 Великият Гетзби, Ф. Скот Фицджералд

Великият Гетсби е роман от американския писател Ф. Скот Фицджералд, издаден за първи път на 10 април 1925 г. Действието в него се развива в Лонг Айлънд, щата Ню Йорк през 20-те години на XX век. Романовата история е смятана от мнозина за олицетворение на срива на американската мечта, за неин коректив в ера на хедонизъм и материални търсения по време на т. нар. от самия автор „Ера на джаза“. Това е най-четеният роман, написан от американец, през ХХ век.

Ако някоя от вашите любими книги не е в този списък, напишете я в коментарите. Така може да бъдете полезни на други любители на четивото.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук