Президентът Румен Радев отговори на депутатското предизвикателство да остане без заплата по времето на извънредното положение. В „Пирогов“ Радев каза:

„За разлика от депутатите и министрите, които възнамеряват да си дарят заплатите към края на извънредното положение, аз го направих в началото. Преди половин месец си дарих цялата заплата за възрастните хора на община Видин“.

И добави:

„За мен дарението има смисъл, когато е навреме и когато е далеч от камерите, другото е суета и популизъм. Уважаеми депутати, дарението за мен е личен акт, ако държите да се равнявате по президента, има лесно решение: кръгом и бегом към месец март, сега си дарете и мартенските заплати“.

Президентът каза, че е разговарял с директора на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

„Трябва да има ясно управление на кризата. Говорих и с проф. Балтов, вирус ще има и след 13 май, ние пак ли ще стоим в това положение. Сега трябва да мислим как безопасно и бързо ще излезем от това състояние“, добави Радев.

По думите му фактът, че има 30 болни медици е достатъчно тревожен.

„Ще призова да се оборудват по-бързо с лични предпазни средства и всички останали болници“, каза още президентът. Нямаме реаниматори, вирусолози – трябва да мислим за добрия им социален статут след кризата, добави Радев.

31 пациенти се лекуват в Пирогов, 6 души са в интензивно отделение в момента, каза проф. Асен Балтов, началник на лечебното заведение. Имаме още 25, които са в средно тежко и тежко състояние с необходимост от кислородна терапия. Държавата е направила каквото трябва до този момент, добави Балтов и каза още, че всички медици в Пирогов имат необходимите предпазни средства.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!