Картина, която нацистите откраднали от собственика й през 1933 г. беше върната на неговите наследници.

Картината се казва „Зима“ и е нарисувана от известния американски натуралист Гари Мелчърс в края на 19-и век.

Тя била купена от германеца от еврейски произход Рудолф Мосе през 1900 г., но му била отнета от нацистите през 1933 г.

През 2017 г. наследниците на Мосе, който бил известен издател в Германия, включително на вестник Берлинер Тагеблат, започнали кампания за откриването и връщането на картината.

Нацистите преследвали Рудолф Мосе и семейството му, както заради еврейския им произход, така и заради критичните материали срещу нацистката партия, които излизали в Берлинер Тагеблат.

След като фамилията се видяла принудена да бяга от Германия, новите управници на страната си присвоили колекцията от произведения на изкуството на семейство Мосе.

Нацистите продали „Зима“ чрез американска галерия, като новия собственик бил богат американец, чието име носи малък музей в провинциалната част на щата Ню Йорк.

След като разбрали каква е историята на картината, от музея Аркел казали, че свалят от нея всичките си претенции за собственост и ще я върнат на истинските притежатели.

Свободният университет на Берлин помогнал на семейство Мосе да издири откраднатите предмети на изкуството, което довело до връщането на много от тях на наследниците на Рудолф.

„Зима“ била предадена на ФБР в столицата на Ню Йорк Олбани, като федералните агенти ще я пазят, докато бъде върната на семейство Мосе.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!