Боил Банов
на снимката: Министърът на културата Боил Банов

С две думи: пълен провал. Така известният български писател и преводач Кирил Кадийски коментира за ДЕБАТИ.бг управлението на културния министър Боил Банов през изминалия мандат.

„При условие, че оценката за управлението като цяло е отрицателна, то най-големите провали са в областта на културата. Какъв министър е това? Арогантен, Безскрупулен, Вманячен, Главозамаян, Дерибействащ, Егоцентричен, Жалък… Да продължавам ли? – азбуката няма да ми стигне. А и голяма чест бихме му оказали да се занимаваме с него.”

Кадийски изтъкна и факта, че докато някои министри бяха сменени в хода на управлението на досегашното правителство, никой не посегна на поста на Боил Банов.

„Едва ли е поради досадната подробност, че културата е последното нещо, което е интересувало управляващите. Това говори, че господинът яко се е оплел в някои далавери и съответно е оплел много такива като него. Не възкликвайте: как е възможно представител на изкуствата, творец, човек на духовното начало да участва в гешефти и мутренски комбинации. Банов нито е свързан с изкуствата, нито е никакъв творец, нито има нещо общо с духовното начало. Той е човек на края (дай боже!) на един бездуховен период от битието на българския народ. През последните сто и петдесет години от своята история България е имала много трагични моменти, но са се намирали хора, които да я извадят от батака. Андрешко успя, слава Богу, да закара раздрънканата каруца в блатото и да натири крантата. Сега му трябва нова кола с нови яки коне. А злополучната джипка да си тъне там и в нея затлъстелият бирник, който се беше засилил да свали и последната кожа на бедния българин, да си остане в студената политическа нощ и да вие към звездите. Ако не го е страх, че може някой случайно минаващ ловец да го чуе.”

Какво казва Кирил Кадийски за резултатите от изборите и политическата обстановка в България четете утре в рубриката „Интервю” на ДЕБАТИ.бг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!