На снимката: Кирил Петков

Мерките за бизнеса са заложени правилно и не трябва да се променят. Около това се обединиха служебните министри на икономиката и на туризма – Кирил Петков и Стела Балтова.

„Ако се променят начините на мерките като 60/40 – това означава потенциално забавяне на парите за бизнеса. Така че, мерките са заложени правилно и не трябва да се променят. Призовавам и НС да има това в предвид, защото неслучайно предложението на служебния кабинет е такова“, уточни Петков

Днес предстои окончателното гласуване на бюджета на НЗОК и на ДОО, а за петък е планирано второ четене на държавния бюджет.

„Служебният кабинет застава твърдо зад подкрепата за туристическия бизнес. Ние осигурихме среда, която успя да възстанови жизнеспособността на туристическия сектор, така че компаниите да успеят добре да управляват риска, който трябваше да поемат“, обясни от своя страна министър Балтова.

В момента работят 17 програми и схеми за подпомагане действат в подкрепа на сектор туризъм и до момента помощта възлиза на над 685 милиона. По думите й държавата стои зад сектора и осигурява всички възможни условия той да може да работи спокойно и уверено в среда на противоепидемична обстановка.

Междувременно днес е планиран и мащабен протест на представители на ресторантьорския бранш във връзка с новите ограничителни мерки, които влязоха в сила вчера.

Общини без корупция

Министерския съвет прие стратегията „Общини без корупция“. Това са Видин, Бургас, Русе и Благоевград.

“ Надяваме се още много общини да се сертифицират и да бъдат място, където инвеститорите могат да бъдат спокойни“, обясни Петков.

Той изтъкна, че подобна стратегия на ниво местна власт не е била въвеждана много
отдавна. Кирил Петков обясни, че инвеститорите виждат корупцията в България като найголям риск за тях.

„Ще можем да въведем механизъм, по който да гарантираме, че общините, които се сертифицират като такива без корупция, ще имат контактна точка и към организации като „Трансперънс Интернешънъл“, за да гарантираме, че местната власт ще е добър партньор за тези инвеститори“, допълни икономическият министър.

Що се отнася до ДКК Петков заяви, че са намерили редица незаконни действия и това е наложило смяната на част от Управителния съвет. В момента има назначен редовен конкурс за свободните мениджърски позиции. Утре се очакват още разкрития за нередности в компанията.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!