Физическата инфраструктура вече е налице, в момента се прави хидравличното тестване, това означава, че сме напреднали много, което потвърждава тезата, че през последните три месеца е направено повече, отколкото в последната година. Това каза министър-председателят Кирил Петков, който направи оглед на строежа на интерконектора в района на Комотини, Гърция, предаде БТА.

Премиерът и министърът на енергетиката Александър Николов направиха оглед на строителството на газовата връзка между България и Гърция на гръцка територия. Миналата седмица те направиха това в района на Стара Загора.

Завършването на този проект е много важно, защото, когато се говори за диверсификация, това означава по-ниски цени на газа, на парното през следващата зима, по-малък натиск на цените, коментира Петков.

Премиерът акцентира, че е минал по цялото трасе и познава всеки метър на трасето.

Всички тръби са поставени, трябва да се сложат кабелите, които управляват трасето, Яд ме е, че тази зима цената на газа беше толкова висока поради факта, че проектът не беше завършен посочи Петков.

Във връзка с преговорите с „Газпром“ (за нов договор от 2023 г.) премиерът отбеляза, че трябва да сме готови за всякакъв сценарий, включително за такъв, при който нямаме доставки оттам.

„Ако нещата се оправят, няма война и може да се преговаря, газът от „Газпром“ ще бъде част от нашия микс. Съвсем различно е да преговаряш с една страна, когато имаш опции“, категоричен е Петков.

Българската делегация беше посрещната от гръцкия министър на околната среда и енергетиката Константинос Скрекас. Двете страни отбелязаха важността на проекта.

Газовата връзка ще свърже газопреносните мрежи на двете съседни държави, осигурявайки достъп до Южния газов коридор и до редица нови източници на природен газ. IGB e с обща дължина 182 км, повечето от които са на българска територия. За изграждането, поради политически причини, бяха нужни 12 години – много повече от нормалното техническо време за изпълнение.

 Още икономически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук