природен газ

След съобщението, че Германия ще спре сертифицирането на Северен поток 2 в отговор на признаването на съществуването на Донецка и Луганска народна рапублика от Русия, Дмитрий Медведев заплаши със значително повишаване на цените на газа. 

„Добре дошли в смелия нов свят, в който европейците съвсем скоро ще плащат 2000 евро за 1000 куб. м природен газ!“ заяви Медведев, който в момента е заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия и поддържа по-нисък политически профил, в своя акаунт в Twitter, публикувайки едно и също изявление на английски, немски и руски език.

Към 16:17 ч. в Амстердам природният газ в Европа се търгуваше на цена от 79 евро за мегаватчас, което представлява увеличение от 8,9% спрямо предходното затваряне. Това се равнява на около 830 евро за 1000 куб. м, според изчисленията на Bloomberg.

Канцлерът Олаф Шолц заяви, че Германия ще спре сертифицирането на връзката в отговор на решението на Путин да признае две самопровъзгласили се републики в Източна Украйна. В отговор Европейският съюз и Обединеното кралство определиха първоначални пакети от санкции, насочени срещу Москва.

Европа вече се бори с кризата в енергийните доставки на фона на ниските запаси от газ. Северен поток 2, който е обект на санкции от страна на САЩ, ще доставя до 55 млрд. куб. м гориво директно в Европа, въпреки че е обект на регулаторен преглед в Германия. Изграждането на газопровода, управляван от ПАО „Газпром“ и съфинансиран от пет европейски енергийни компании, приключи в края на миналата година.

Решението за замразяване на сертификацията няма да намали сегашните руски газови потоци към Европа. Въпреки това опасенията за по-нататъшно геополитическо напрежение около Украйна доведоха до скок на европейските цени на газа с 13% във вторник.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук