Кирил Петков покана

Всеки от нас – министрите в служебния кабинет в момента има доста голяма енергия да бъде част от продължителната промяна на България. Затова и оставаме в политическия живот. Това коментира пред БНР министърът на икономиката Кирил Петков.

Да, пука ни за България. Не, няма да изчезнем сега по бизнесите си. Ще си ги управляваме, но всеки от нас в момента има доста голяма енергия . Със сигурност ще бъдем активни, заяви той.

Петков акцентира, че оттук нататък, под една или друга форма, ще следи нещата как се случват, „за разлика от преди, когато просто протестирахме“.

Той допълни, че се остават изцяло в политическия живот на страната с една-единствена цел – България има много по-голям потенциал. Подчерта, че и някои от министрите се чувстват вече като част от един екип.

„Аз съм много доволен, че показахме на българския народ, че хора с воля на управленски  постове могат да защитят техните интереси, за сметка на големи магнати, които са свикнали да живеят от държавния бюджет“, каза още Кирил Петков.

Готовност за подпомагане на наследника му

Той изрази готовност да подпомогне новия министър на икономиката, за да предаде натрупания от него опит.

„Бих дал толкова време, колкото ѝ трябва, за всякакъв вид съвети, обяснения и информация – тази инерция да продължи със същата скорост. Голямата ни надежда е да няма стъпка назад, а да се продължи със същата скорост напред“.

Петков определи финансовия министър Асен Василев като „човека, който направи най-добрия бюджет на страната в новата ни история“.

Кирил Петков е на мнение, че в Министерството на икономиката в момента има много „несвойствени дейности с потенциал за кражби“, но ведомството трябва да се превърне в двигател на икономическото развитие.

„Ако съм една от онези частни фирми, които са свикнали да получават милиони, без да се труди, сигурно изглежда като хаос, наистина“ – така Петков отговори на критиките на ГЕРБ за царящия хаос при работата на служебното правителство.

ДКК – огромна черна дупка

Той засегна и актуалната тема с промените Държавната консолидационна компания и нейното преструктуриране.

„Поне аз за 9 седмици не можах да намеря истинска причина за нейното съществуване. За мен това е огромна черна дупка откъм контрол и прозрачност. Даже нямаше уебсайт тази компания допреди да стана министър.“

Министър Петков описа дейността на ДКК с конкретни примери, за които коментира, че това е даване на празен чек, без конкуренция.

Относно парите за ремонта на язовирите със средства от ДКК Петков очерта равносметката: 580 милиона лева и едва 10 завършени язовира, като нито един от най-опасните не е завършен. По думите на Петков от десетте завършени язовира само 5 са пълни.

По темата с предаването на събраните материали за нарушения на прокуратурата Петков описа ситуацията като „даваме този доклад в една пощенска кутия“.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!