Депутатите приличат на слаб студент, на който все не му достига един ден. Това каза експертът по конституционно право доц. Наталия Киселова в коментар за предаването „Денят започва“ на БНТ. Според нея народните представители са пропуснали много шансове.

Явяването на ликвидация трябва да отвори очите на избирателите, затова – кой какво е направил или поне какви заяви е имало.

„Всеки ден имаше възможност да се отстъпи. И сега да се спори за един ден и да се прави съдебна реформа по този начин, ми се струва част от политическата кампания“, каза тя.

Според нея председателят на Народното събрание е трябвало да свика заседание или в днешния ден (понеделник), или утре. Конституцията допуска и други субекти да проявят тази инициатива, обърна внимание експертът.

Когато народните представители са пресирани във времето, е ясно, че се отива на предсрочни избори. Тук е мястото на председателя, който трябва или да одобри извънредно заседание, или да насрочи редовно, но с друга дата.

Киселова обърна внимание, че важните законопроекти в този парламент няма да бъдат разгледани заради малките срокове, които остават.

Промените в Закона, с които 46-то НС се зае, а именно закриването на спецсъдилищата и отнемането на Бюрото по защита на свидетелите от ръцете на главния прокурор Иван Гешев, няма шанс да бъдат разгледани на второ четене. Ако трябва да бъде спазен срокът от 72 часа, то това ще се случи в четвъртък, обясни тя.

Днес или утре президентът би трябвало реши кога ще издаде указ за разпускане на НС, каза още експертът. Най-вероятно указът ще бъде издаден в сряда, прогнозира тя. Според нея има две реалности.

„Едната е тази, в която живеем в момента, и начинът, по който народните представители пропуснаха всички възможни шансове. Другата реалност е тази, която имаха до преди седмица, когато Нинова, на ръба на конституцията, забави връщането на проучвателния мандат“, коментира доц. Наталия Киселова.

Лидерът на БПС даде достатъчно нишани за сядане на масата на преговорите, припомни доцентът.

„Ако беше предложила и кандидат за министър-председател, срокът щеше да е още по-дълъг в сравнение с единия ден, за който сега настояват вносителите на искането за извънредно заседание“, каза още тя.

Киселова обясни, че при разпускане на 46-то НС, всички ненапълно приети законопроекти ще трябва да се гласуват на ново от 47 НС. Усилията от отделни парламентарни групи да се позиционират кои ще бъдат на власт и кои ще са в опозиция доведе до това – всички да искат да са опозиция на президента и на служебното правителство, добави Киселова.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!