Китай

Износът на Китай нарасна драстично през първите два месеца на 2021 година. Това се случи в резултат на силното глобално търсене на промишлени стоки и частично изкривените данни през 2020 г., когато икономиката беше в локдаун.

Износът на страната е скочил с 60,6% през периода януари-февруари в сравнение с година по-рано, показват данните от Главната митническа администрация в неделя. Това е много над средната оценка от 40%, получена след проучване на икономисти от Bloomberg. Само през февруари износът се е увеличил повече от два пъти в сравнение с този от преди година

Вносът се е покачил с 22,2% през първите два месеца на годината спрямо стъщия период от преди година. Търговският излишък за периода е достигнал 103,25 млрд. долара.

Първите два месеца на годината не са особено показателни за икономическата активност в Китай поради едноседмичния лунен новогодишен празник. Данните за тази година обаче са още по-изкривени в сравнение с 2020 г., когато фабриките и фирмите бяха затворени, за да се овладее огнището на коронавирус

Друга причина за нарастването на износа е увеличаващото се глобално търсене на медицинско оборудване и устройства, подпомагащи работата от вкъщи.

Митническата агенция заяви, че търговските данни за първите два месеца на годината отразяват увеличаването на търсенето от страна на големи търговски партньори като САЩ и Европа, вътрешно възстановяване, което подхранва растежа на вноса, и базовите ефекти от миналогодишния спад.

Търговските перспективи за цялата година обаче ще зависят от глобалното възстановяване. А също и от тона на отношенията между Китай и новата администрация на САЩ. Икономисти като Лари Ху от Macquarie Group прогнозират умерен растеж на износа на Китай по-късно тази година. Причината е, че развитите страни започват да увеличават производството си.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук