крепостната стена

Част от Архитектурно-исторически комплекс „Южна крепостна стена и кула” в старата част на Созопол трябва да бъде съборен. Това разпореди Бургаският районен съд, съобщиха от „Бургас инфо“. Причината е, че археологическият обект скривал гледката към морето на собственик на заведение, а според решението на съда, публикувано в официалната страница на институцията (act_2021_3_4.), това възпрепятствало ползването на имота по предназначение.

Макар в позицията на община Созопол да се посочва, че „Това е архитектурно-строителен паметник на културата и частичното премахване ще го увреди“, съдът е одобрил искането на ищеца да се премахнат около 6.5 кв. м. от крепостната стена в старата част на Созопол.

Експертизата на делото установява,

че „на място няма видими следи от съществуващ старинен архитектурен паметник крепостна стена. Процесната е новоизградена – от нивото на крайбрежната алея, без да представлява възстановка на основи от такава от Античността или Средновековието, чрез надграждане“.

Вещото лице посочва още, че крепостната стена е новоизградена. Тя не е възстановка на основи от стена от Античността или Средновековието и затваря улицата, която свързва имота с крайбрежната алея и отнема изгледа му към морето. В решението на съда пише, че това препятства ползването на собствеността на имота по предназначение – като сезонно заведение, поради което е разпоредено и премахването и.

В съдебното решение никъде не е посочено дали въпросната част от зида ще бъде разрушена до основи, за да се открие цялостна панорама пред собственика на заведението или пък ще бъдат отстранени само вторичните интервенции по градежа.

Освен да премахне стената, община Созопол е осъдена и да плати съдебните разноски на ищеца в размер на над 1 500 лева. Решението обаче не е окончателно и може да бъде обжалвано в съда в Бургас в двуседмичен срок.

От „Бургас инфо” посочват още, че консервацията и реставрацията на „Южна крепостна стена и кула” са продължили 17 г., като проектът е финансиран от ЕС. Той кандидатства за награда на Европейски съюз за културно наследство – „Европа Ностра“- за забележителна дейност в областта на консервацията, реставрирането и изследването на исторически обекти в Европа и света.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!