Междинните избори в САЩ ще се проведат днес. Ще бъдат избрани 35 от 100 сенатори, всичките 435 членове на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ, 39 държавни и териториални управители, както и 6 073 държавни законодатели, съдии и членове на училищните окръжни съвети.

В 05:00 часа местно време (12:00 часа българско) ще се отворят избирателни секции във Върмонт. В Ню Йорк гласуването ще започне един час по-късно и ще приключи със закриването на избирателните секции в Хаваи в 18:00 ч. местно време (06:00 часа в България на 7 ноември). Първите предварителни резултати от гласуването в щатите по източното крайбрежие на САЩ се очакват около 01:00 часа българско време на 7 ноември.

Изборите се наричат междинни, тъй като те ще се проведат две години след последните президентски избори и две години преди следващите през 2020 г. и всъщност те са референдум за политиката на републиканската администрация на президента Доналд Тръмп.

Самият Тръмп призна това при едно от предизборните събития в Мисисипи, когато заяви, че „тези избори са референдум по въпроса за мен“. Ето защо през последните дни преди изборите президентът отпътува за Флорида, Джорджия, Мисури, Монтана, Тенеси, Западна Вирджиния, т.е. онези щати, в които позициите на републикански кандидати са уязвими.

Според анкета, проведена от Ен Би Си и Уолстрийт Джърнал в навечерието на гласуването, 46% от американците оценяват положително президентството на Тръмп, 52% му дават отрицателна оценка.

При тези условия няма нужда да се говори за апатия на гласоподавателите: според проучване, проведено в деня преди гласуването от телевизионната компания Ей Би Си съвместно с „Вашингтон пост“, 76% от регистрираните гласоподаватели са решени да отидат в избирателните секции, 12% вероятно ще упражняват правото си на глас и само около 10% не са сигурни, че ще вземат участие в гласуването.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!