война на ски

Историята на ските е пропита с кръв. Макар днес да ни е трудно да възприемем ските като нещо от различно от спорно съоръжение, но в миналото те са били използвани за съвсем различни цели.

Ето няколко големи военни конфликта, в които ските са имали водеща роля.

ГОТСКАТА ВОЙНА

Източната Римска империя срещу Остготическото кралство Италия – 535-554

Не, Готската война не е била между Мерлин Менсън и Май Кемикъл Романс (My Chemical Romance).

Това била война, водена от римския император Юстиниан, чиято цел била да възстанови Римската империя.

В крайна сметка, Юстиниан пропилял опита си да си възвърне провинциите на бившата Западна Римска империя, които загубил един век преди нахлуването на варварските племена.Едно от тях било племето на саамите или „пързалящите се финландци”, които използвали в битките си ски.

ПОЛСКО-СЪВЕТСКА ВОЙНА

Полско-литовският съюз срещу Царство Русия – 1605-1618

В началото на 1600-та година, Русия била раздирана от гражданска война. Аристокрацията на Полско-литовския съюз започнала нападения срещу Русия и по-конкретно срещу Московската династия.

До 1610г. полските сили завладели Москва и синът на полския цар Зигмунт III Ваза – Владислав IV Ваза поел престола.

В Нижни Новгород било организирано второ народно опълчение. То обсадило Кремъл и принудило полските войски да капитулират. С края на полската инвазия бил сложен край и на Смутното време. Земският събор дал царската власт в ръцете на династията Романови.

Новият цар успявал да стабилизира страната и се възползвал от тежкия конфликт между Швеция и Жечпосполита, за да върне под руски контрол редица загубени територии.

НОРВЕЖКО-ШВЕДСКАТА ВОЙНА ОТ 1814Г.

Норвегия срещу Швеция – 1814

Това е последната война, в която Швеция участва. Съгласно Договора от Киел и края на Наполеоновите войни, Норвегия трябвало да бъде предадената от краля си на Швеция.

Норвежците обаче не били съгласни, затова датският принц Кристиан Фредерик се намесил и свикал Конституционно събрание, на което обявил независимостта на Норвегия и се провъзгласил за крал.

След това норвежците събрали армия от 30 000 души и се изправили срещу 45 000-та армия на Швеция.

Норвежците се борили смело, дори били подпомогнати от четири военни части на ски.

В крайна сметка и двете страни на конфликта поискали да прекратят войната и подписали мирен договор.

Кристиан Фредерик бил принуден да абдикира, суверенитетът на Норвегия бил запазен, а Конституцията била непокътната.

ВОЙНА В СНЯГ И ЛЕД ПО ВРЕМЕ НА ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА

Италия срещу Австро-Унгария – 1914-1918

Алпините са италианския елитен планински корпус, който бил създаден през 1872г., за да защитава северните планински граници на Италия.

С началото на Първата световна война, структурата на алпините се увеличила от 24 на 64. Случката е останала в историята като „Война в сняг и лед”, а кървавите битки между Италия и Австрия са се водили в най-високите части на Алпите.

Професионалните войници на ски изиграли съществена роля в тази война. Най-важните сражения са се водили в местността „Кралят на планините”. Това било надпревара за завладяване на планински върхове.

Но скоро стратегията била променена – войниците започнали да копаят тунели под скалите и ги пълнели с взривни вещества.

ЗИМНАТА ВОЙНА

Финландия срещу СССР – 1939-1940

Зимната война започнала в нощта на 30 ноември 1939г. след като войници на СССР нападнали Финландия. Руснаците искали териториални отстъпки в района на Ленинград и няколко острова във Финския залив, като предлагали за компенсация блатист район в Карелия. Финландското правителство отказало.

Съветските войници наброявали 45 000 души – 4 пъти повече от финландците. Но пък те нямали нещо много важно – ски. По-мобилните и гъвкави финландски войски успели бързо да предприемат изненадващи атаки, които разделили съветските войници на по-малки групи.

Резултатът бил следният: почти пълното унищожение на руските войници. Малкото, успели да избягат, оставили всичко, което носили – 43 танка, 71 оръдия, 260 камиона и хиляди коне.

Зимната война започва в нощта на 30 ноември 1939 г. с незаконно нападение на

финците имаха нещо, което руснаците не бяха: ски. По-мобилните и гъвкави финландски войски успяха да започнат бързо изненадващи атаки, които в крайна сметка разделиха съветските дивизии на по-малки групи. Резултатът е почти пълно унищожение на съветите. Малкото руснаци, които успяха да избягат, оставиха след себе си плячката на откуп за финтите – 43 танка, 71 полеви пистолета, 260 камиона и над хиляда коня

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук