И хората, които са ваксинирани, се заразяват с ковид, и те умират, и за тях има мерки… Една малка част от причините, поради които в България процентът на ваксинирани остава най-ниския в целия Европейски съюз. Все повече хора повтарят тази мантра, като някакъв вид оправдание пред обществото или пред тях самите. Истината обаче е, че в България хората отдавна не се нуждаят от оправдание за това, че не са ваксинирани. От друга страна обаче, тези, които са решили да предпазят себе си, биват атакувани с всички възможни конспиративни теории, легенди, пренасяни от уста на уста…

Дали ваксинираните умират, дали се заразяват, дали и за тях има мерки? Да. Но нека поговорим за фактите, които стоят зад тези думи. Нека не ги използваме просто като „защита“ срещу ваксините.

През последните седмици Европа се превърна в епицентър на пандемията. На фона на настъпващата зима почти всички страни в ЕС се борят с увеличаващия се брой нови регистрирани случаи. Много болници в Европа се страхуват от ситуация, в която новите случаи на коронавирус претоварват здравната система, а в тези страни в повечето случаи поне половината население е ваксинирано срещу коронавирус. Гледайки обаче фактите, установяваме, че от всички страни не само в Европа, а в света, България е на второ място по смъртност вследствие на коронавирус.

„Тези числа са измислени, за да ни плашат, не са истински. Дори и да умират от ковид, лекарите пишат коронавирус като причина за смъртта…“ Лесно е да отричаме реалността и системното недоверие към институциите в България често ни кара да се съмняваме във всичко. Постоянно да мислим, че някой ни лъже, някой ни мами, но годината не е 1984. Това трябва да признаем. Никой не се опитва да всява страх умишлено и за повечето хора това е просто статистика. До момента, в който някой техен близък не стане част от статистиката на този иначе незначителен вирус. Тогава нещата някак се променят и част от хората започват да гледат на ваксините и на ситуацията по друг начин.

От началото на пандемията в България вследствие на коронавирус са починали повече от 28 хиляди бащи, майки, баби, дядовци, приятели… И през последните няколко месеца смъртните случаи у нас достигат рекордни нива. Каква е разликата с останалите европейски държави, в които по-голяма част от населението е ваксинирано, ще попитате. Макар в Германия да се достигнаха рекордни нива на новозаразени с коронавирус през последните няколко седмици, смъртните случаи там остават по-малко в сравнение с най-тежката вълна преди използването на ваксината. Това обаче е Германия, така е.

Ще ви дам друг пример за държава, подобна на България – малка, с не особено големи възможности, бивша съветска република. В Литва напълно ваксинирани са малко над 60% от населението, а ограниченията са сходни с тези у нас – за да живееш нормално е нужна ваксинация. Но и тук правилата не се спазват съвсем – клубовете, баровете и ресторантите са препълнени и макар всички вътре да са ваксинирани, на теория те трябва да носят маски и да спазват дистанция. На практика обаче това не се случва. И през последните седмици, както и в останалите държави в ЕС, тук случаите на коронавирус се увеличиха, но за разлика от България Литва е на 16 място по смъртност вследствие на коронавирус в света.

Поглеждайки нивата на ваксинация при страните, които заемат първите няколко места по смъртност вследствие на коронавирус – Румъния, Северна Македония, Унгария, Босна и Херцеговина, значението на ваксините би трябвало да е повече от ясно. Защото в тези страни ваксинираните са малцинство.

И да, и ваксинираните се заразяват. Трябва да отбележим обаче, че това се случва по-рядко, че при тези хора коронавирусът води до усложнения също по-рядко и в някои случаи изходът е летален. Защото това е резултатът от работата на ваксини, които не защитават на 100% и същевременно появата на нови варианти, срещу които ваксините са по-малко ефективни. Гледайки числата обаче, ползите от ваксините са неоспорими. И не, не е странно съвпадение, че България е страната в Европа, в която има най-малко ваксинирани и същевременно има най-много смъртни случаи на милион население. Това не е някакъв демоничен план за намаляване на населението, нито пък за чипирането му. Защото е лесно да отричаме реалността, когато тя не ни харесва, без да поемаме никаква отговорност за случващото се.

Да и ваксинираните умират, но неваксинираните умират много по-често и това е факт. И тук сентенцията „по-добре късно, отколкото никога“ изглежда някак парадоксална, защото за много хора късно се оказа никога. Защото борейки се да не загинат след 3,5, 10 години, поразени от „митичната“ ваксина, много хора си отидоха сега.

Колко още близки трябва да изгубим, за да осъзнаем, че това, което ги убива не е ваксината, а липсата на такава?

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук