Стотици хиляди българи избират Гърция и Турция за своята лятна почивка. Но в условията на коронавирусна пандемия, всеки от нас иска да знае колко сериозно е положението на мястото, на което е решил да прекара отпуската си.

Ето какво е състоянието с разпространението на болестта в съседните нам Гърция и Турция:

Гърция

В Гърция вече пети пореден ден числото на новорегистрираните заразени с коронавируса е трицифрено, а през последните три денонощия броят на новозаразените е над 150.

Националната организация за обществено здраве на Гърция днес обяви 152 нови случая, 22 от които са след тестове, направени във входните КПП-та в страната, има един починал, съобщи кореспондентът на МИА от Атина.

От началото на епидемията са заразени 5 211 души, а общо 211 са загинали или 4% от всички заболели.

Според гръцките медии повечето от новите случаи днес са в Солун – 43, в района на Атика, в по-широкия регион на Атина има 22, а останалите са в различни части на Гърция

Турция

1 082 пациенти са се възстановили от вируса през последните 24 часа, което е повишило общият им брой до 222 656, написа здравният министър на страната Фахретин Коджа в Туитър.

Турция потвърди  1172 нови заразени с COVID-19 за денонощие, а от началото на пандемията те са 239 622. Починалите са 5 829, след като 16 души са загинали през последните 24 часа.

„Честотата на пневмонии в Турция намалява. Ние правим [почти] 64 000 теста дневно”, каза Фахреттин Коджа.

„Няма голяма промяна в нивото на заетост на леглата в болниците, тъй като броят на новите заболели и на излекуваните пациенти са близки като стойности”, отбеляза Коджа.

„Добрите резултати зависят от спазването на строги мерки“, подчерта той.

Съобщава се за повече от 19,450 000 случая на COVID-19 по целия свят, като възстановяванията са над 11,780 000, сочат данни на американския университет Джонс Хопкинс.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!