Имитацията на разделение на властите е заложена още в Конституцията от 1991г. Това каза в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ общественикът Пламен Даракчиев. В петък, когато полицията развали палатковите лагери в София и страната, Даракчиев беше един от арестуваните. Той е редовен участник в протестите от последния месец. На въпрос на ДЕБАТИ.БГ защо се включва в настоящите демонстрациите, Даракчиев отговори така:

„Защото лично аз имам недовършена работа. През 1991 г. ние, една група депутати, не подписахме Конституцията, напуснахме Парламента и до ден днешен не съм я подписал, защото на най-високото равнище тази имитация на разделение на властите, като започнем от там и продължим по цялата вертикала, беше заложена още тогава, още в началото на 90-те. Сякаш, когато влязохме в Европейския съюз, позабравихме малко, че влязохме по милост, защото тези критерии в Копенхаген, ако сега ги погледнете и ги наложите, ще видите, че не сме били на висотата на изискванията на тези критерии. Понеже имам личен дълг, лична история през годините, недовършена работа – това са ми мотивите”.

Според него правителството няма да успее да издържи на гражданския натиск.

„Няма да устиска. Категорично, защото вече вътре в самата власт има тежко разцепление и то се усеща. Няма да устиска и това е ясно, въпросът е тук да се тръгне по конституционната процедура – нови избори. Тоест, това, което искат хората, искаме и ние, е да тръгнем по тази конституционна процедура към оставка на правителството, служебен кабинет, предсрочни избори и да променим нещата към по-добро и да започнем ремонт на държавата, разбира се, по възможно най-бързия и най-безболезнения начин, като започнем от съдебната власт.”

Цялото интервю с общественика и политик Пламен Даракчиев очаквайте по-късно в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук