На снимката: Кольо Колев

Социологът Кольо Колев е роден през 1956 г. Завършил е психология в СУ „Св. Климент Охридски“. Специализирал е социална психология и социология. През 1994 г. учредява частната агенция „Медиана“, която оглавява до днес.

Какво постигнаха консултациите при президента?

Консултациите при президента имат една основна задача – да удължат времето, в което Народното събрание евентуално да се накани да актуализира бюджета. Има надежди и за евентуалното приемане на Плана за възстановяване и развитие и промени в пенсионната система. Но главното е актуализация на бюджета, без което служебното правителство ще бъде с вързани ръце. Това не е опит да се създаде правителство. Видно е, че хората на Слави Трифонов няма да подкрепят създаването на правителство с третия мандат. Имаме опит за печелене на време, в което президентът се надява здравият разум да надделее и да се стигне до някакви решения на този парламент.

Как тълкувате емоционалното изявление на Слави Трифонов в социалната мрежа във Фейсбук, че вече ще бъде опозиция. На кого ще бъде оозиция и според вас кого обслужва тази позиция?

Поведението на „Има такъв народ” и техния лидер Слави Трифонов и по-конкретно нежеланието да съставят коалиция, без всякакво съмнение обслужва Иван Гешев, ВСС и ГЕРБ. Така наречената правосъдна реформа, няма да се състои, защото няма политическо единство и работещи институции, които да подхванат сериозно тази тема. Без съмнение другият печеливш е ГЕРБ. Борисов вече „навири гребен” и заяви, че другите са некадърници. „Изберете ме отново, по-добър от мен няма”. Дали това е търсено целенасочено или е резултат на политически пубертети и глупост – вече е друг въпрос.

Не се разбира Слави Трифонов на кого ще бъде опозиция. Това е поредната заплаха към опитите за съставяне на правителство. Но това не е нещо изненадващо. Отново имаме опит за прехвърляне на отговорността, която те несъмнено имат. Защото беше ясно, че ИТН са призвани да направят необходимите стъпки за сформиране на коалиция и създаване на правителство, но те не го направиха. В момента изобилства от дребни хватки, допълва социологът. ИТН са пренебрегнали голямата задача, която беше поставена пред тях – да се създаде правителство извън опеката на ГЕРБ и ДПС. Най-вероятно рейтингът на ГЕРБ няма да се покачи в реално изражение. Но той може да се покачи статистически, ако още повече падне избирателната активност. Тогава процентите на партиите с твърд електорат ще бъдат по-високи. Но пълна реанимация на ГЕРБ е невъзможна, поне на този етап.

Възможно ли е все пак да стане „чудо“ и да се състави редовно правителство или отиваме към нови избори? 

Не виждам възможност за чудо. Върви се към нови избори. Единственото, което президентът се опитва да направи, е да накара отделните политически формации да помислят не само за своите партийни и политически интереси, но и за страната като приемат необходимите законодателни промени, специално в областта на бюджета. Но се страхувам, че нищо от това няма да се случи.

Според някои от партиите възможността служебното правителство да остане на власт още няколко месеца, би било трагедия. В същото време то има висока обществена подкрепа. Лошо ли ще е за българските граждани, ако то работи още три месеца?

Без всякакво съмнение служебното правителство е трън в очите на всички – както на на БСП, така и на ГЕРБ. Чрез добрение и действията му, то ясно показва до голяма степен политическата импотентност на отделните политически формации. Всички малко или много се опитват да го саботират и тормозят. Например увъртането на председателя на бюджетната комисия. Същото се отнася и за пенсионната реформа, където отдавна служебното правителство е предложило смислена система, но там скачат Мая Манолова и Корнелия Нинова. Резултатът е, че нищо няма да бъде прието. Служебното правителство със своето одобрение служи като контра теза на политическата импотентност на отделните партии и те го мразят. Това за момента дава отражение върху плахите, но все по-изострени нападки към президента. Причината е абсолютно същата. Ако не се сформира правителство, което е почти сигурно, президентът ще издаде указ, с който маха това служебно правителство и малко след това ще го назначи в същия състав. Така че това не е въпрос на желание и избор.

Дали това ще е добре за държавата – не, защото ще започнат атаките към служебното правителство, че подготвя президентските избори, че си го е назначил да работи за него. Също така ще има игра и около назначаването на датите за изборите, защото без съмнение избори 2 в 1 ще създадат голямо напрежение и голям проблем, в това число и чисто логистични. Политическите партии очакват кога ще бъдат назначени новите избори, за да успеят по някакъв начин да вкарат в капан служебното правителство. Но това са мръсни игрички, които не работят за общественото благо и преследват тясно-партийни цели.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!