Принц Чарлс
На снимката: Принц Чарлз

Несъмнено с голяма загриженост британското кралско семейство откри на 6 април тази година излизането на документалния филм „Jimmy Savile : A British Horror Story“, в който се разкрива, че принц Чарлз е поддържал кореспонденция с човека, за когото вече е известно, че е един от най-големите сексуални манияци в Обединеното кралство.

Ако за кралицата 1992 г. беше трудна, изпълнена с различни бедствия, 2022 г. също се очертава да бъде трудна за британското кралско семейство. В допълнение към здравословните проблеми, които все по-трудно се прикриват, неприязънта на британската общност към монархията, лошото поведение на принц Андрю и все по-нарастващата пропаст с фамилията Съсекс допринасят за проблема. Колкото и да се старае Елизабет II да контролира ситуацията, времената са трудни.

И уви, все още нищо не е приключило. Чарлз, който засега успява да стои настрана от скандалите, вероятно ще бъде разтърсен от излизането на документалния филм „Джими Савил: Британска история на ужасите“, достъпен в платформата Netflix от сряда, 6 април. Как може престолонаследникът да бъде свързан с най-мразената и скандална личност в Обединеното кралство?

Преди няколко години бяха разкрити чудовищните действия на Джими Савил, водещ от Би Би Си. Твърди се, че в продължение на повече от 60 години мъжът е насилвал стотици млади момичета в тийнейджърска възраст на работното си място и в благотворителните организации, където е работил като доброволец. След осъдително разследване Джими Савил е смятан за един от най-големите педофили и сексуални хищници, които Обединеното кралство някога е познавало. Преди скандала обаче Джими Савил е бил много обичан и е бил награждаван с много почести, които впоследствие са били отнети, въпреки че е запазил Ордена на Британската империя.

Каква е връзката между принц Чарлз и Джими Савил?

Твърди се, че принцът, впечатлен от поведението на телевизионния водещ, няколко пъти се обръща към него за помощ. Това става ясно от писмата, написани от принц Чарлз до Джими Савил, които се разкриват в документалния филм на стрийминг платформата. Филмът разкрива как водещият е установил контакти на най-високо ниво в обществото – от политици и водещи британски личности до членове на кралското семейство.

Ръкописни писма от съпруга на Камила са показани за първи път в документалния филм и показват, че най-големият син на Елизабет II се е свързал с Джими Савил, който по онова време е смятан за водеща телевизионна личност и активен филантроп. Твърди се, че е помолил човека, когото наричал просто „Джими“, за съвет къде да отиде кралското семейство. „Може и да греша, но ти си човекът, който знае какво се случва. Това, от което наистина се нуждая, е списък с предложения от вас“, пише принц Чарлз, който и друг път пита как кралското семейство „може да се хареса повече“ на обществото. „Толкова си добър в разбирането на това какво работи с хората“, ласкае го той. Принц Чарлз се обръща и към Джими Савил за съвет как да се справи с провалите в областта на връзките с обществеността, като например атентата в Локърби. Предложенията на мъжа наистина достигат до Елизабет II, както се вижда от този откъс от писмо на Чарлз, в който се казва: „Прилагам копие от паметната записка за бедствието, която съдържа вашите забележки и която показах на баща ми. Той го показа на Нейно Величество“.

Въпреки тази топла размяна на реплики, нищо не подсказва, че принцът на Уелс или друг член на кралското семейство е знаел за престъпленията на Джими Савил, чиито ужасяващи злоупотреби бяха разкрити след разследване, започнало след смъртта му през 2011 г. Но в страната, в която Джими Савил е смятан за чудовище, тези разговори със сигурност ще бъдат петно.

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук