Швеция вече не е уверена в стратегията си
Швеция не наложи тежки мерки срещу пандемията /Снимка: ozy.com/

Швеция премина днес мрачната граница от 5 000 смъртни случая, причинени от усложнения от новия коронавирус. Досега правителството се радваше на политически консенсус заради по-мекия си подход. Агенцията за обществено здраве съобщи, че е регистрирала 5 041 смъртни случая от COVID-19, което нарежда страната на пето място по смъртност на един милион жители, пише АФП.

Премиерът все още защитава подхода

Шведският премиер Стефан Льовен заяви преди дни в телевизионно интервю, че стратегията на Швеция да не се затвори „не е провал“. Големият брой смъртни случаи в домовете за възрастни хора „няма нищо общо със стратегията”, каза той, а е свързано с недостатъците в обществото, включително недобрата хигиена в много от домовете.

Политическите кръгове в Швеция, както и голяма част от населението в страната подкрепиха решението да не се въвеждат строги ограничения. Но през последните седмици се наблюдава нарастваща критика заради борбата на правителството за масови тестове.

Критика от опозицията

Политическите опоненти обвиниха управляващите, че се крият зад експертите и не поемат отговорност по време на кризата. Чуват се гласове, че по-мекият подход на Швеция „може да е допринесъл за високия брой на смъртните случаи” и призиви незабавно да бъде назначена комисия, която да проучи как се справя правителството с кризата.

Шведски власти подчертаха, че през последните седмици положението значително се е подобрило, въпреки високата смъртност. Агенцията за обществено здраве заяви, че в страната има 54 562 потвърдени случая на заразяване с коронавирус, като по-голямата част от новите случаи са леки.

Броят на хоспитализациите и пациентите с интензивно лечение е спаднал драстично в сравнение с пика през април.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук