Конституционен съд специалния прокурор

Конституционният съд допусна за разглеждане по същество искането на президента Румен Радев относно фигурата на специалния прокурор, който трябва да разследва главния. Съдът образува делото на 25 февруари, ден след като бе сезиран от държавния глава.

КС даде 30 дни за изпращане на становища от всички заинтересовани институции, професионални и граждански организации.

В края на февруари президентът Румен Радев атакува фигурата на особения прокурор пред Конституционния съд.  Държавният глава изрази опасенията си за засягане на независимостта на главния прокурор. Радев изразява сериозна загриженост, че главният прокурор може да бъде подложен на “неправомерни влияния“ от специалния магистрат, който ще го разследва.

Радев напомня, че особеният прокурор ще стои извън йерархичната система за ръководство и контрол в прокуратурата. Това означава, че този магистрат няма да има началници и друг прокурор няма да може да му отменя актовете.

Президентът атакува пред съда и решението на ГЕРБ да прати делата срещу главния прокурор в специализираните съдилища, без значение какво престъпление е извършил. Тезата на държавния глава е, че така се създават извънредни съдилища, които са забранени.

На практика президентът сезира Конституционния съд след като промените вече бяха обнародвани в Държавен вестник и са в сила. Вече тече и тримесечният срок, в който пленумът на Висшия съдебен съвет трябва да проведе процедура и да избере конкретен прокурор, който да разследва главния. Ако обаче Конституционния съд приеме тезата на президента може процедурата да бъде спряна.

През юли миналата година Конституционният съд също се произнесе по темата. Тогава магистратите решиха, че всеки компетентен прокурор би могъл да разследва главния.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук