Конгресмените от Републиканската партия в САЩ предупредиха администрацията на президента Джо Байдън за възможността за постигането на „споразумение през задната врата“ с Германия в конфликта за „Северен поток-2“ и призоваха за налагането на допълнителни санкции за газопровода, съобщава баварският ежедневник Die Sueddeutsche Zeitung.

Силните правителствени изявления срещу тръбопровода не бяха последвани от също толкова силни мерки, оплакаха се републиканците в писмо до държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен.

„Страхуваме се, че това несъответствие може да се обясни само с желанието да се остави място за споразумение през задната врата с Германия. Всяка сделка, която не възпрепятства завършването на „Северен поток-2“, би била погрешна“, предупредиха конгресмените от РП.

Републиканците призоваха Блинкен да включи други компании, участващи в проекта, в санкционния списък. Досега САЩ са наложили санкции само срещу руската компания КВТ-Рус, която оперира кораба „Фортуна“. Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп обяви тези наказателни мерки малко преди края на мандата му през януари. Компанията и корабът бяха специално споменати в нов доклад на администрацията, наскоро представен пред Конгреса.

Противно на очакванията, за други компании нямаше санкции или наказателни мерки за „Северен поток-2“. Републиканците очевидно подозират, че правителството на Байдън може да се откаже от допълнителни заплахи от санкции, ако Германия поеме ангажименти – например, ако обещае инвестиции в европейска енергийна инфраструктура. Подобно споразумение не само ще подкопае интересите на сигурността на САЩ и Европа, но и ще представлява обида на Конгреса на САЩ, се казва в писмото до Блинкен. „Северен поток-2“ не е просто „неприятност“ в отношенията с Берлин, а проект, чрез който Русия иска да увеличи влиянието си, твърдят подписалите се под документа.

Правителството на Германия и парламентарните фракции в управляващата коалиция са се спрели на четири варианта за действие около ситуацията с проекта. Те варират от спиране на строителството на газопровода до използването му в бъдеще за тръбопровод на така наречения „механизъм за спиране“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!