Намалява броят на заразени и починали на денонощие в Испания

Вълната от зараза с коронавирус в Испания отбеляза скок в четвъртък, когато смъртните случаи от COVID-19 надминаха 4 000. Въпреки че смъртността и инфекциите леко се забавят, пандемията доведе здравната система на ръба на колапса, като Испания се бори да защити и работниците на първа линия и да осигури доставки за тестване и лечение.

Испания е на второ място след Италия по брой на заразени с коронавирус в Европа. До днес са регистрирани повече от 64 000 случая на заразяване, а броят на жертвите на епидемията достигна 4 858 души, като половината са в столицата Мадрид. 655 души изгубиха битката с вируса само през последните 24 часа, съобщи здравното министерство.

„Спешните служби в момента са затрупани – каза по телефона Хорхе Ривера, говорител на главната болница в Леганес в южните покрайнини на Мадрид – На практика цялата болница е посветена на борбата с коронавируса, както отделението за интензивно лечение, така и общите отделения.“

За да облекчат преторването в Леганес и в друга болница в Алкала де Енарес, източно от столицата, „Лекари без граници“ заявиха, че са създали две полеви болници с 200 легла, които ще лекуват по-малко тежките случаи.

Голям проблем е че заразата масово порази лекарите на първа линия в борбата с нея. Критично много медици в Испания са заразени с новия вид коронавирус, съобщи директорът на координационния център за предупреждения и извънредни ситуации към Министерството на здравеопазването Фернандо Симон.

Пострадали са 9 444 медицински работници, което е висок брой в сравнение с други държави, заяви той. Заразени са и 282 цивилни гвардейци и 172 военни.

В началото на седмицата Министерството на здравеопазването съобщи, че около 200 чуждестранни медици, които живеят на територията на Испания, са били привлечени към борбата срещу коронавируса и са получили разрешение да работят.

Преди два дни кметът на италианския град Бергамо Джорджио Гори направи шокиращо изявление, като обяви, че футболният мач между от Шампионската лига между италианскиа „Аталанта“ и испанския „Валенсия“ е „инфектирал 40 000 души“ с коронавирус. Срещата се игра на стадион „Джузепе Меаца“ в Милано, тъй като капацитетът на стадиона в Бергамо не отговаря на критериите за елиминационната фаза на най-авторитетния клубен турнир. Изавлението кореспондира с факта, че именно Итария и Испания са най-жестоко поразени от коронавируса, но не може да обясни силният пик на епидемията в Мадрид.

553 224 души са заразени от коронавирус по света, а над 25 035 са починали, съобщи американският университет „Джонс Хопкинс“. Опасната зараза се е разпространила в 176 страни по света.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!