коронавирус, Италия

Четиридесет и пет здравни работници в Италия са починали от коронавирус, откакто се разрази огнището на заразата в края на февруари. Лекарите и медицинските сестри, работили на първа линия в отчаяни усилия да спрат заразата в най-засегнатата страна в света, дадоха свидни жертви.

По официални данни, досега коронавирусът е заразил над 6000 лекари, медицински сестри и друг здравен персонал. По-голямата част от тях са работили в тежко засегнатите северни райони и са били заразени с вируса в самото начало на епидемията, когато защитата беше недостатъчна.

Лекарите направиха голяма лична жертва в борбата срещу пандемията, работейки безкрайно часове и излагайки себе си и семействата си на опасността да бъдат заразени с вируса.

Спешната ситуация с COVID-19 доведе до срив на известната с ефективността си здравна система на Италия, като принуди правителството да обяви допълнително места за 300 лекари, които могат да работят на първа линии.

Отговорът беше изненадващ – кандидатите бяха почти 8000.

Италия държи мрачен рекорд за най-голям брой смъртни случаи – над 8000, и над 62 000 заразени, като броят на положителните проби продължават да се увеличават.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!