Cristine_Lagard
На снимката: президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард

Разпространението на коронавируса може да струва на европейската икономика спад от 5%. Това прогнозира президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард. Песимистичната й прогноза бе направена пред държавните и правителствени лидери на страните от ЕС, съобщава „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“, позовавайки се на европейски дипломати.

Според изданието, Лагард очаква рязък спад в растежа на европейската икономика поради избухването на коронавируса. Според нейните оценки въздействието на мерките за борба с COVID-19 може да варира от 2% до 10% от общия икономически растеж, като най-спряганата вероятност е от 5% в тримесечна перспектива. Основната оценка се основава на допускането, че всеки месец на блокада може да намали растежа с 2.1%, заяви ръководителката на ЕЦБ, цитирана от вестника. Допускането, че икономиката ще се свие с 5%, се основава на „реалистичното“ предположение, че блокадите ще продължат три месеца, казва още главата на банката пред вестника.

По-рано тази седмица Европейската комисия коригира прогнозата си за състоянието на икономиката на Европейския съюз и обяви, че вместо ръст от 1.5%, тя ще изпадне в рецесия и ще се свие до -1% от БВП. Според източници на „Ройтерс“ в ЕК са циркулирали и прогнози за още по-сериозен срив – до -2,5% от БВП, но те се останали „за вътрешна консумация“.

Проблемите пред икономиката на ЕС произлизат от разпространението на новия коронавирус. ЕС може да се изправи пред осезаема рецесия през 2020 г., заяви на 13 март Маартен Вервей, ръководител на Службата по икономически и финансови въпроси на Европейската комисия. Той обаче не изключи икономическо възстановяване в Европейския съюз през 2021 г.

Постоянните представители на държавите-членки в ЕС гласуваха днес предложение за деблокиране на още 37 милиарда евро помощ за справяне с пандемията от коронавирус. Парите ще дойдат от кохезионните фондове по линия на Инвестиционната инициатива за борба с коронавируса.  8 милиарда евро от цялата сума ще бъде отпуснато от неусвоените средства за 2019 г. по програми на Европейския фонд за регионално развитие, Европейския социален фонд, Кохезионния фонд и Европейския фонд за морско дело и рибарство. Останалите 29 милиарда евро ще са от структурните фондове в целия Европейски съюз през 2020 г.

Тази мярка цели да подпомогне преди всичко дейността на малките и средни предприятия, които се сблъскват с финансови проблеми заради пандемията и изолацията на населението. Предвижда се така да се поддържат инвестициите в критични сектори като здравеопазването. С това свое решение ЕС смекчава правилата за трансфер на фондове между различните програми.

ЕС реши да активира и Фонда за солидарност, създаден за оказване на помощ в случай на природни бедствия. Съветът одобри към него да се прибавят и кризите в областта на здравето, за да се помогне на държавите-членки в борбата срещу пандемията.

Предстои ЕП да приеме позиция по новите мерки. След това те трябва да получат и одобрението на Съвета на ЕС.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!