коронавирус, секс
Коронавирусът може да се предава по полов път /снимка: sea.mashable.com/

Китайски учени анализираха резултатите на 38 пациенти, хванали коронавирус – 15, които все още са в болница и 23, които са се възстановили. Общо 6 мъже, или 16 на сто, са имали коронавирус в пробата си от сперма. Двама от тях вече са се изчистили от заболяването. Учените твърдят, че вирусът може да се задържи много по-дълго в тестисите и може да се разпространи по-късно чрез секс, съобщава „Сън“.

Изследователят д-р Шикси Цзан казва, че „оцеляването на SARS-CoV-2 в спермата на възстановил се пациент поддържа вероятността от заразяване на други хора“.

Той добави, че ако по-нататъшните тестове покажат, че коронавирусът се предава по време на секс, възстановяващите се мъже трябва да бъдат насърчавани да се „въздържат или да използват презервативи“, за да предотвратят предаването.

Британски експерти казаха, че резултатите са „интересни“.

Алън Пейси, професор по андрология в университета в Шефилд, каза:

„Ние не трябва да се изненадваме, ако вирусът, който причинява Covid-19, бъде открит в спермата на някои мъже, тъй като това е устаноено при много други вируси като ебола и зика.“

Други учени смятат, че изследването повдига „важни въпроси“.

Професор Ричард Шарп, от университета в Единбург и член на Обществото по ендокринология, заяви:

„Тази констатация повдига възможността Covid-19 също да се предава чрез сперма и по този начин чрез сексуален контакт, може би включително по време на фазата на възстановяване.“

Той каза, че изучаването на продължителността на вируса в пробите от сперма трябва да бъде приоритет, за да се предотврати разпространението на заразата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!