вечерен час

По света заразените с коронавирус са повече от 300 хиляди души. Заразата е достигнала 169 страни и територии. 12 985 са смъртните случая, но излекуваните са над 95 хиляди. В световен мащаб доскоро повечето случаи бяха в Китай – 81 054 случаи, от които 3 261 са загинали, но заразата се разпространява все повече в Европа. Централно огнище в момента е Италия с 53 578 заразени и 4 825 починали. На Балканите заразените в Гърция са 530, в Румъния – 467, Турция – 947.

Броят на диагностицираните случаи, обаче, отразява само малка част от реалния брой инфектирани. Практиката в повечето страни по света е да се тестват само хората, които подлежат на хоспитализация.

Ето какви са данните за някои от големите европейски държави:

  • Белгия

Заразените с коронавируса през последното денонощие в Белгия са станали с 586 повече и днес са общо 3401. Починали са още осем души, с което смъртните случаи са вече 75.

Днес белгийският министър на здравеопазването Маги де Блок заяви, че кризата може да продължи около 8 седмици. На 14 март в страната беше въведена национална карантина, която ще действа до 5 април. Затворени са учебните заведения, културни и обществени институции. Учениците и студентите се обучават дистанционно, забранени са масови публични и частни прояви и събирания. Намалено е работното време на учрежденията, а на работодателите е препоръчано служителите им да работят от къщи.

  • Испания

Починалите при епидемията от коронавируса в Испания се увеличиха на 1720, след като вчера бяха 1326, предаде Ройтерс, позовавайки се на здравното министерство.

Броят на заразените в страната достигна 28 572, при 24 926 вчера, като най-много са заболели в столицата Мадрид – 9702-ма. Оздравелите до момента са 2575, допълни министерството.

  • Великобритания

Починалите от коронавируса във Великобритания станаха 240. Данни за заразените в страната към днешна дата ще бъдат обявени по-късно. Вчера потвърдените случаи в кралството бяха общо 5018.

Излекуваните в страната са 93-ма. Великобритания предприе също мерки за ограничаване разпространението на заразата. Затворени са училища, барове, ресторанти и клубове.

  • Германия

Броят на случаите на коронавирусна инфекция в Германия нарасна с 1 900 само за едно денонощие. Това съобщи в ежедневния си доклад Институтът „Робърт Кох“. По официални данни общият брой на заразените в Германия са 23 129.

След усложнения от COVID-19 са починали 93 германски граждани, но оздравелите са 209.

Епицентрите на разпространението на коронавирус в страната остават Северен Рейн-Вестфалия, Баден-Вюртемберг и Бавария.

На 16 март германският парламент наложи обширни рестрикции на населението – почти всички обществени места, барове, клубове, музеи, кина бяха затворени. Разрешени са само неотложни пътувания.

  • Полша

В Полша броят на откритите случаи на коронавирусна инфекция достигна 425. Петима души загинаха, излекувани са 13 души. Според последните данни 898 пациенти са хоспитализирани със съмнение за инфекция.

Около 47 хиляди са в домашна карантина поради контакт със заразените. През последните дни над 62 хиляди души са изпратени в домашна карантина след завръщането си от чужбина, над 53 хиляди души са под епидемиологично наблюдение.

Учени от Института по биокибернетика и биомедицинско инженерство на Полската академия на науките са разработили устройство, което позволява независима вентилация на двама пациенти едновременно с помощта на един респиратор. Очаква се първите 100 проби от новото устройство да се появят през следващите три седмици.

  • Австрия

Броят на потвърдените случаи на зараза с коронавирусната инфекция Австрия се увеличава стремглаво – само за ден те скочиха от 2814 на 3026. В страната има 8 смъртни случая и 9 излекувани пациенти.

Това съобщи в неделя Министерството на социалните въпроси, здравеопазването и защитата на потребителите в Австрия.

В Австрия продължават да са в сила ограничения за обществения живот до 13 април: забранени са публични събития, спортни мероприятия, образователните институции не работят, затворени са и културни съоръжения – театри, читалища, опери, и т.н., както и магазини, ресторанти, барове и кафенета. Работят само хранителните супермаркети, аптеки, банки, пощи, бензиностанции и автосервизи. На австрийците е заповядано да се самоизолират вкъщи и да излизат само в случай при спешна нужда: за работа, за хранителни стоки или до аптека, за да помагат на хора в нужда, или за кратка разходка около дома.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!