Сръбският патриарх Ириней почина на 90-годишна възраст от коронавирус, съобщават сръбските медии. Състоянието на патриарха се влоши рязко вчера, четвъртък. На 4 ноември той беше тестван положително за коронавирус, а на следващия ден е хоспитализиран във Военна болница.

Вчера патриархът беше в изключително тежко състояние и беше свързан с устройствата за поддържане работата на жизненоважни органи. Сръбската православна църква обяви на своя уебсайт в четвъртък, че състоянието на патриарха се е влошило и че освен сръбските лекари за здравето му се грижат и техни руски колеги.

От началото на седмицата излязоха няколко информации, свързани със здравословното състояние на патриарха. Първата беше, че състоянието му се е влошило, а след това, лекарския консилиум във вторник, след прегледа на пациента, установил че има стабилизиране на общото състояние пациента и неговата сърдечна недостатъчност. Ситуацията обаче се промени, нивото на кислород в кръвта на патриарха спадна и състоянието му се влоши.

Ириней се разболя от коронавирус на 5 ноември. Няколко дни по-рано, на 1 ноември, той присъства на погребението на владиката Амфилохий, който почина от коронавирус. Погребалната церемония се състоя в Съборния храм в Подгорица, а ковчегът на починалия беше открит, а не затворен.

Съболезнования

Министър-председателят Бойко Борисов изпрати съболезнователен адрес до президента на Сърбия Александър Вучич и до сръбския премиер Ана Бърнабич по повод кончината на сръбския патриарх Ириней.

„Това скръбно събитие е огромна загуба, не само за Сръбската православна църква, но и за целия сръбски народ“, отбелязва премиерът Борисов, съобщиха от правителствената пресслужба.

Българският министър-председател изтъква приноса на сръбския патриарх Ириней за утвърждаването на сътрудничеството между различните вероизповедания в региона, за да живеят в мир и благоденствие.

„Той ще остане и в нашата памет като уважаван висш духовник“, пише още премиерът Бойко Борисов в съболезнователния адрес.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!